Lukić bi da bude i član Odbora RAE

Komisija za (re)izbor člana Odbora RAE, koji određuje cijene električne energije, poslala je rang-listu kandidata kadrovskoj komisiji da se izjasni, a ona će Vladi
71 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 15:28h

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore i član Tužilačkog savjeta Slavko Lukić prijavio se za člana Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE). U nadležnoj komisiji tvrde da nije dostavio kompletnu prijavu, zbog čega nije razmatrana.

Prema informacijama “Vijesti”, Vladina komisija za izbor člana RAE je jednoglasno za prvorangiranog izabrala dosadašnjeg predstavnika regulatornog tijela Dragutina Martinovića, koji se prijavio da mu se produži mandat. Uz Martinovića i Lukića, kandidati su Dragan Perišić i Adis Balota.

Balota radi u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije.

Komisija za (re)izbor člana Odbora RAE, koji određuje cijene električne energije, poslala je rang-listu kandidata kadrovskoj komisiji da se izjasni, a ona će Vladi. O pobjedniku za članu RAE odlučuje Skupština Crne Gore.

Lukić, koji je profesor ustavnog prava, konkurisao je nedavno i za predsjednika Državne izborne komisije (DIK). Kandidovao se i za člana tog tijela ispred Univerziteta Crne Gore. Krajem 2013. konkurisao je za sudiju Ustavnog suda, za člana Sudskog savjeta i člana Tužilačkog savjeta gdje je izabran.

Konkurs za izbor - reizbor jednog člana RAE na pet godina objavljen je sredinom februara. Postupak vodi Vladina komisija, o predlozima se izjašnjava Vlada, koja rang-listu šalje Skupštini na odlučivanje.

Prema Zakonu o energetici, kandidati treba da budu državljanini Crne Gore i da imaju visoku stručnu spremu - četvorogodišnje studije ili specijalističke studije iz oblasti tehničkih nauka, prava ili ekonomije te najmanje sedam godina radnog iskustva u struci. Za člana Odbora, između ostalog, ne može biti izabrana osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično djelom zbog zloupotrebe službene dužnosti, korupcije, prevare...

Treba da dostave i sopstveno viđenje stanja i razvoja regulatornog procesa u energetskom sektoru. Predsjedavajući RAE je Branislav Prelević, a uz Martinovića kojem je istekao mandat, član je Miroslav Vukčević. Računica Odbora RAE je da će od 1. avgusta povećati cijene struje za domaćinstva.

Bonus video: