Posao koji je Bećiroviću donio milione: Sa katuna sišao u sportsku zonu

Bećirovićeva firma kupila je imovinu propalog preduzeća nakon čega je uslijedila trampa sa kolašinskom Opštinom
522 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2014. 17:32h

Londonska firma „Beppler & Partners“, čiji je jedan od vlasnika biznismen Zoran Ćoćo Bećirović, više nego dobro je zaradila kupujući imovinu “Sinjajevine” jednog od nekada vrlo uspješnih kolašinskih preduzeća.

Bećirovićeva kompanija je za samo 120.000 eura prije nešto više od osam godina kupila 302 hektara šuma i pašnjaka, koje su pripadale “Sinjajevini” i to uglavnom na najljepšem dijelu istoimene planine, ali i oko 1.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, odnosno objekata koji su nekada bili pogoni tog preduzeća.

Prvo je 2007. godine obavljena trampa sa lokalnom upravom u Kolašinu, pa je Zoran Bećirović u zamjenu za ruinirani objekat klanice, koji je kupljen takođe od preduzeća “Sinjavina” i još sedam parcela, čija je vrijednost procijenjena na više od 440.000 eura, dobio 15.118 metara kvadratnih u sportskoj zoni, na samo par stotina metara od centra grada.

Pri obavljanju zamjene zemljišta, o čemu su “Vijesti” već pisale, lokalna uprava Kolašina je procijenila da opštinsko zemljište, koje je ustupljeno Bećirovićevoj firmi vrijedi svega 27 eura po metru kvadratnom.

Kako je došlo do toga da samo godinu nakon što je 302 hektara kupio za 120.000 eura, tek neznatan dio ukupne imovine “Sinjavine” bude procijenjen na skoro četiri puta visočiji iznos teško je objasniti.

Londonska firma, odnosno ćerka firma “Bepler Development Montenegro” na koju je 2010. godine prenijeto vlasništvo nije na tome stala.

Te godine samo 32 hektara pašnjaka i šuma na Sinjajevini, odnosno obodom kolašinskog sela Lipovo, takođe kupljenih od “Sinjavine” dati su kao zalog za kredit od 200.000 eura kod Hipo Alpe Adria banke.

Prema podacima Uprave za nekretnine, kao zalog su date parcele u Grkovu i Bezojevici i nekoliko stotina poslovnog prostora u Mateševu.

Zvanična adresa firme “Bepler Development Montenegro” je hotel “Bjanka”.

Pored imovine na Sinjajevini od nekada uspješnog kolašinskog preduzeća na kompaniju je prenijeto vlasništvo na 76 hektara zemljišta u Dragovića Polju i 17 hektara u Mioskoj, kao i na hiljadu metara kvadratnih poslovnog prostora u ta dva sela i Osrecima...

Imovina “Sinjajevine” koja je od kraja 90-ih godina prošlog vijeka bila u stečaju prodavana je bezuspješno dvije godine.

“Beppler i partners” se pojavio kao kupac poslije dvije godine

Prije nego što se „Beppler & Partners“ zainteresovala za te nekretnine, tri puta je bezuspješno oglašavana prodaja u postupku, koji se vodio protiv stečajnog dužnika u Privrednom sudu u Bijelom Polju.

Kupoprodajni ugovor potpisali su u ime londonske firme advokat Branko Čolović, a u ime propalog kolašinskog preduzeća stečajni upravnik dr Bogdan Bulatović.

Pored pašnjaka i livada sa pratećim objektima za tov junadi i jagnjadi, „Sinjavina“ je imala i 14 hektara obradive površine na Vočju, na kojima je bio izgrađen i sistem za navodnjavanje. Prerađivačke kapacitete sačinjavali su klanica sa kožarom, četiri otkupne stanice za mlijeko u Barama Kraljskim, Dragovića Polju, Bistrici i u gradu. Imala je i zavidan broj poljoprivrednih mašina, ali i vozni park. Zapošljavala je više od 60 radnika. Tokom 1986. godine je bila proglašena za najbolju firmu u Crnoj Gori, ali već šest godina kasnije u preduzeće je uveden stečaj.

Galerija

Bonus video: