Buljaricu samo ne „budvanizujte”

U informaciji Vlade se navodi da će „posebnu atrakciju“ na Buljarici predstavljati marina koja bi se formirala uvlačenjem morske vode u dio Buljaričkog polja
143 pregleda 8 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.05.2014. 18:53h

Prilikom turističke valorizacije plaže Buljarica, za koju će tokom godine biti objavljen tender za dugoročno izdavanje, država i Opština Budva bi trebalo da budu oprezne da bi se izbjegla "budvanizacija" i te lokacije i “spriječile greške iz prošlosti", ocijenila je predsjednica Udruženja hotela Crne Gore Dragica Drekalović.

Država će preko tendera tražiti partnera za 2,5 kilometara obale. U informaciji, koju je je Vlada usvojila polovinom marta, navodi se da lokalitet Buljarice obuhvata 17 miliona kvadratnih metara i da je pogodan za “izgradnju jedinstvenog kompleksa mješovite namjene, sa turističkim sadržajima visoke kategorije koji bi uključivali marinu, hotele, ekskluzivne vile i apartmane, ali i sadržaje gradskog karaktera”.

Problem može predstavljati to što Buljaričko polje još nije planski uređeno, što je i najveća prepreka u turističkoj valorizaciji, na što od ranije ukazuju mještani. Opština Budva uradila je nacrt detaljnog urbanističkog plana "Buljarica I" koji tretira oko pola uvale, ali treba planski da se definiše i ostatak. U izradi je i prostorno urbanistički plan Opštine Budva, koji će, između ostalog, precizno definisati i Buljaricu. Interesantno je da je samo uski pojas uz obalu, DUP "Buljarica I", koji bi trebao uskoro da se nađe pred odbornicima Skupštine opštine, definisan kao zona turizma gdje je ucrtano nekoliko hotela.

U informaciji Vlade se navodi da će „posebnu atrakciju“ na Buljarici predstavljati marina koja bi se formirala uvlačenjem morske vode u dio Buljaričkog polja i na taj način bi bio prevaziđen „njegov do sada močvarni karakter“.

Upravo problematično tlo, pored komplikovane vlasničke strukture, glavni je razlog zbog čega je Buljarica gotovo netaknuta u infrastrukturnom smislu.

„Izgradnju turističkog kompleksa sačinjavala bi turistička naselja visokog kvaliteta uz određeni broj hotela, pansiona, apartmana i turističkih rezidencija. Ponuda kompleksa treba da bude sa više kultuno-zabavnih sportsko-rekreativnih sadržaja kao što su golf-tereni, tenis-centri i sportovi na vodi“, piše u informaciji. Drekalovićeva je ukazala da predloženi model turističke valorizacije Buljarice odstupa od Master plana za razvoj turizma Crne Gore, koji je svojevremeno usvojila Vlada.

Drekalovićeva je rekla da bi Buljarica, prema mišljenju njemačkih eksperata, trebalo da se razvija po modelu javno-privatnog partnerstva koje bi činili Vlada, Opština, domaće privatne kompanije i vlasnici zemlje i na taj način bi se osigurao održivi razvoj i formirao legitimni partner za pregovore sa kreditorima, investitoriima i hotelskim operaterima.

„Sigurna sam da bi to pozitivno odjeknulo širom svijeta, jer imamo sjajnu lokaciju sa dva aerodroma u blizini. Mi smo spremni da podržimo i promovišemo ovakve ideje među svojim članovima i hotelijerima i restoraterima u sklopu Internacionalne asocijacije hotela i restorana (IH&RA) čiji smo članovi”, rekla je ona.

Drekalovićeva problem vidi i u vlasničkoj strukturi zemljišta i načinu na koji Vlada namjerava da se odnese prema dijelu koji je u državnom vlasništvu i taj odnos smatra društveno neodrživim. Uz državno, dio zemljišta je u opštinskom i privatnom vlasništvu.

Značajan dio zemlje u Buljaričkom polju je u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Katarci bi da grade „Buljarica Bay“ sa deset do 12 hotela

Iz Vlade je saopšteno i da imaju potencijalnog investitora jer se nedavno javila kompanija Construction Develeopment Company International (CDCI) sa sjedištem u Dohi, Katar. Oni Buljaricu vide kao buduću ekluzivnu turističku destinaciju. Katarci su zainteresovani za 11 miliona kvadratnih metara gdje bi gradili „mix-user resort Buljarica Bay“ sa 10 do 12 hotela i oko 40.000 smještajnih jedinica različitog sadržaja.

„Model "mix-used resort" nije dovoljno precizan i podsjeća na budvanizaciju Buljarice”, upozorava Drekalović.

Bonus video: