Radulović i Žaolin: Autoput graditi većom dinamikom

Analizirana je i mogućnost valorizacije energetskih potencijala u svim vidovima gdje je Kina vodeća zemlja u svijetu
0 komentar(a)
Ži Žaolin, Foto: Zoran Đurić
Ži Žaolin, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.04.2014. 15:28h

Autoput Bar-Beograd trebalo bi da se izgradi mnogo većom dinamikom nego što je to predviđeno, što bi bilo optimalno rješenje, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Skupštine Branka Radulovića i odlazećeg ambasadora Kine Ži Žaolina.

Radulović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, primio u oproštajnu posjetu Žaolina sa kojim je razgovarao o modalitetu i načinu izgradnje putne infrastrukture.

„Optimalno rješenje bi bilo da se autoput Bar-Boljari-Beograd izgradi sa mnogo većom dinamikom nego što je to predviđeno, tako što bi se povezao sa TMT mrežom, čime bi se povećala isplativost te investicije. Učešće Crne Gore u izgradnji autoputa bi bilo značajno”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno i da bi trebalo razmotriti modalitete saradnje, tačnije na koji način će učestvovati kineske kompanije u izgradnji putne infrastrukture, odnosno da li kao kredit pod povoljnim uslovima, kroz koncesije ili akcionarsko društvo.

Radulović i Žaolin su ocijenili da bi bilo dobro razmotriti rekonstrukciju željezničke infrastrukture na relaciji Bar–Beograd zbog činjenice da je Kina jedna od vodećih zemalja u razvoju brzih putnih infrastruktura.

Kineske kompanije su već potvrdile taj status u svijetu projektovanjem i izgradnjom brzih željeznica.

“Pozitivno je ocijenjena i saradnja u obnavljanju crnogorske flote. Crna Gora će realizacijom tih ugovora sa kineskim partnerima imati ukupno četiri broda”, navodi se u saopštenju.

Analizirana je i mogućnost valorizacije energetskih potencijala u svim vidovima gdje je Kina vodeća zemlja u svijetu.