Penzioneri i invalidi udruženi: Traže odmrzavanje penzija ili izlaze na protest

"Treba li podsjećati da 70 odsot crnogorskih penzionera prima manje 275 eura mjesečno, koliki je prosjek, a oko 3.500 manje ili 100,4
87 pregleda 6 komentar(a)
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2014. 12:50h

Predstavnici Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPICG) traže od nadležnih da odmrznu penzije od jula, jer će, u suprotnom, organizovati protest u cilju zaštite prava penzionera i invalida.

Predstavnici PUPICG poslali su otvoreno pismo predsjednicima Skupštine i Vlade, Ranku Krivokapiću i Milu Đukanoviću, u kojem ih podsjeećaju da su penzije posljednji put povećane 20. februara 2011. godine.

"Radilo se o simboličnom povećanju za utješnih 2,6 odsto, tako da su najmanje penzije porasle na 100,4 EUR, dok samo struja, prema podacima Regulatorne agencije za energetiku (RAE), za tri godine poskupljuje 34 odsto“, navodi se u pismu koje je potpisao generalni sekretar PUPICG, Radisav Korać.

Penzioneri, kako tvrdi Korać, ne traže nemoguće, već zarađeno i ušteđeno. Oni zahtijavaju i ukidanje diskriminatorskog Zakona o zamrzavanju penzija od polovine ove godine i njihovo redovno usklađivanje.

"Treba li podsjećati da 70 odsto crnogorskih penzionera prima manje 275 eura mjesečno, koliki je prosjek, a oko 3,5 hiljada manje ili 100,4 eura, kolika je najmanja crnogorska penzija“, naveo je Korać.

Predstavnici PUPICG predložili su i smanjivanje putnih troškova brojnih „putnikovića“, koji godišnje od putovanja zarade dva puta više od redovnih primanja.

"Penzioneri, a i ostali građani nemaju mnogo koristi od posjeta važnim spomenicima Rima ili Pariza. Nama nije do šetnje. Mi smo gladni, goli i bosi“, kazao je Korać.

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je da pojedini ministri pokrivaju više funkcija i pri tome za svaku budu plaćeni iznosom koji je često veći od prosječne penzije.

"Drsko je i neopravdano zaposlenima posebno plaćati izradu akata. Zamislite da se učiteljima, nastavnicima, preko redovnih primanja plaća izrada planova, programa za rad ili u drugim oblastima gdje se svaki posao mora osmisliti i isplanirati uz određena akta“, naveo je Korać.

PUPICG očekuje da će njihovu inicijativu o ukidanju Zakona o zamrzavanju penzija u parlamentu podržati poslanici Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratskog fronta (DF), Pozitivne Crne Gore, Liberalne partije i Socijademokratske partije (SDP).

"Svaki novi zakon koji se najavljuje sve je lošiji za sadašnje i buduće penzionere. Broj penzionera raste. Broj zaposlenih po penzioneru opada. Nije izvodljivo da se svake godine zadužujemo za isplatu penzija, a prošle godine je nedostajalo 40 odsto sredstava“, zaključio je Korać.

Bonus video: