Forum 2010: Glavni grad kupcu KAP-a poklanja milione

Rakčević je podsjetio da je prije samo nekoliko nedjelja Glavni grad u istoj zoni prodavao zemljište po početnim cijenama od 62,1 i 72,45 eura po kvadratu
90 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2014. 15:20h

Ukoliko Skupština Glavnog grada sjutra usvoji odluke o razgraničenju sa Kombinatom aluminijuma i o proglašenju područja KAP-a biznis zonom nastaće višemilionska šteta za Glavni grad i državu, a biće prekršen Ustav Crne Gore, Zakon o zaštiti konkurencije, Zakon o unutrašnjoj trgovini i Sporazum o stabilizaciji i pridrživanju sa Evropskom unijom, upozorili su juče iz nevladine organizacije Forum 2010 Žarko Rakčević i Dejan Mijović.

Oni su ove odluke nazvali nastavkom već 25 godine iste antidržavne i anticrnegorske politike uništavanja privrede Podgorice i Crne Gore kako bi zemljišta kompanija dobili "podobni ortaci" onih koji donose odluke da bi na njima zaradili milione.

Odlukom o razgraničenju Glavni grad ustupa KAP-u, odnosno njegovom budućem kupcu, 417.804 metra kvadratna zemljišta koje je sada u vlasništvu Opštine a KAP je samo njegov korisnik.

Oni su ove odluke nazvali nastavkom već 25 godine iste antidržavne i anticrnegorske politike uništavanja privrede Podgorice i Crne Gore kako bi zemljišta kompanija dobili "podobni ortaci" onih koji donose odluke da bi na njima zaradili milione

Odlukom o proglašenju biznis zone, kako je naveo Rakčević, Glavni grad kupca oslobađa plaćanja naknade za komunalno opremanje koja u ovoj zoni iznosi 48,81 euro po kvadratu izgrađenog objekta. On je naveo da je stepen izgrađenosti na području ovog urbanističkog plana 0,5 odsto što znači da se na dva miliona kvadrata može izgraditi milion kvadrata izgrađenog prostora.

"U završnom činu uništavanja KAP-a ova antidržavna i anticrnogorska vlast ogromnu imovinu prodaje za 28 miliona. U finansijskim iskazima od 31. decembra 2012. godine vrijednost imovine KAP-a iznosila je 183,5 miliona eura. Predmet prodaje je dva miliona kvadrata zemljišta sa hiljadama kvadrata izgrađenih hala na Ćemovskom polju, 2.104 kvadrata u Luci Bar sa postrojenjima, 748 kvadrata poslovnog prostora na Zabjelu, 638 kvadrata poslovnog prostora na Drpe Mandića i 4.670 kvadrata zemljišta u centru Podgorice kod Gintaša", naveo je Rakčević.

On je podsjetio da se radi o prodaji imovine kroz stečaj i da kupac nema nikakve obaveze niti su od njega tražene garancije za obnavljanje proizvodnje i zapošljavanje radnika. Podsjetio je i da su tenderi za prodaju imovine KAP-a raspisani u januaru i februaru ove godine, a da se sada naknadno donose odluke u vezi vlasništva nad velikim dijelom imovine i oslobađanja plaćanja komunalija.

"Zašto ostali potencijalni kupci nijesu, kada je raspisivan tender, bili upoznati sa podsticajnim mjerama za investitore. Ako je interes prodavca javnost postupka, nastavak proizvodnje, što širi krug učesnika iz zemlje i inostranstva i što povoljnija ponuda, zašto se bitni uslovi prodaje preko noći mijenja a onda nakon mjesec dana u drugom oglasu dozvoljava postavljanje uslova koji nijesu predviđeni u oglasu", kazao je Rakčević.

Mijović je kazao da je odluku o ustupanju ovog zemljišta KAP-u trebalo da donese Skupština Crne Gore, kako to predviđa Zakon o državnoj imovini, a ne Skupština Glavnog grada. On je naveo da se ovim odlukama grubo krši Ustav i zakoni Crne Gore kojima se štiti slobodna konkurencija na tržištu, jer svi potencijalni kupci nijesu bili upoznati sa namjerom da se KAP-u dodatno dodijeli zemljište i da se zona oslobodi plaćanja komunalija.

"Obavještavamo i Evropsku komisiju da je grubo prekršen ovaj i drugi zakoni kojima se štiti sloboda konkurencije u Crnoj Gori jer je ona prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nadležna da prati njihovo sprovođenje"

On je pozvao nadležne državne organe da pokrenu postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti.

"Obavještavamo i Evropsku komisiju da je grubo prekršen ovaj i drugi zakoni kojima se štiti sloboda konkurencije u Crnoj Gori jer je ona prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nadležna da prati njihovo sprovođenje", naveo je Mijović.

Kazao je da je prekršen i Zakon o unutrašnjoj trgovini čiji član 5 propisuje da se "aktima državnih organa, organa lokalne samouprave ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja ne može ograničiti i dovoditi u neravnopravan položaj na tržištu pojedini kupci", kao i načelo ekonomičnosti iz Zakona o stečaju jer da su prije tendera bile poznate ove odluke mogla se postići bolja cijena.

Rakčević je podsjetio da je na sličana način prodavana imovina "Radoja Dakića", "Marka Radovića", OGP-a, Duvanskog, Mljekare, Puteva,... i podsjetio na slučaj kada je 1994. prodato oko 120 hiljada kvadrata zemljišta "Marka Radovića" u Donjoj Gorici za jedan euro po kvadratu.

"Tada sam ja kao opozicioni poslanik u Skupštini, nazivan antidržavnim, upozoravao na taj štetan posao. Direktor je kasnije zbog toga ipak osuđen na zatvorsku kaznu, ali se ništa drugo nije desilo", podsjetio je Rakčević.

On je naveo da anticrnogorska i anti državna politika primjenjuje isti scenario od početka devedesetih "uništi fabriku, otpusti radnike, kolektivizuju odgovornost i gubitke a indivilizuj profit rasprodajom imovine podobnim ortacima".

"Forum 2010 smatra da je ova politika vlasti po svojoj suštini i posljedicama i anticrnogorska i antidržavna i da je obaveza svih slobodnih i mislećih ljudi koji istinski vole Crnu Goru ne samo da ukaže i opomene nego i da doprinese demokratskoj promjeni ove i ovakve vlasti", kazao je Rakčević.

Koji je uvjeren da će koalicija u Glavnom gradu - DPS, Demokratska srpska stranka i Narodna stranka ipak usvojiti ove naručene odluke.

Galerija

Bonus video: