Monstat: Prosječna martovska zarada iznosila 474 eura

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je u odnosu na februar pala 1,2 odsto, a činila je 59,8 odsto minimalne potrošačke korpe
1 komentar(a)
novac, plata, Foto: Shutterstock
novac, plata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2014. 13:31h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je iznosila 474 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je vrijedila 792,4 eura.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je u odnosu na februar pala 1,2 odsto, a činila je 59,8 odsto minimalne potrošačke korpe.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je u odnosu na isti period prošle godine pala 0,4 odsto, dok je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini oslabila jedan odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar zabilježile rast od 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale 1,3 odsto”, navedeno je u saopštenju Monstata.

Vrijednost prosječne bruto zarade u martu je iznosila 720 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu su u odnosu na februar zabilježile rast u sektorima ostale uslužne djelatnosti 8,6 odsto, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 3,9 odsto, informisanje i komunikacije 3,1 odsto, prerađivačka industrija 1,4 odsto, finansijske i djelatnost osiguranja jedan odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 0,8 odsto i državna uprava i obavezno socijalno osiguranje 0,4 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 13,5 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 11,5 odsto, poslovanje sa nekretninama 7,9 odsto, usluge smještaja i ishrane 3,7 odsto, vađenje ruda i kamena tri odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama i kontrola procesa uklanjanja otpada i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo po 2,8 odsto, građevinarstvo 2,2 odsto, saobraćaj i skladištenje dva odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,8 odsto i obrazovanje 0,4 odsto.

Bonus video: