Prva je mogla da isplati novac Femanu

Vještak tvrdi da je Prva banka imala dovoljno novca da obavi isplatu prema instrukcijama
0 komentar(a)
Prva banka, Foto: Vesko Belojević
Prva banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.04.2014. 15:06h

Privredni sud odgodio je juče za 5. maj ročište i raspravu po tužbi jagodinske firme Feman protiv Prve banke Crne Gore od koje godinama potražuje dio neisplaćenog novca od prodaje akcija Elektroprivrede Crne Gore krajem septembra 2009. godine.

Vještak finansijske struke Hamid Šabović sačinio je nalaz u vezi sa ovim sporom, a budući da je on juče uručen strankama na ročištu sudija Borjanka Zogović ostavila je rok strankama da se izjasne na njega.

Šabović vještačenjem nije našao drugi nalog Femana na koji se banka poziva, a kojeg cijelo vrijeme negiraju Feman i angažovani broker.

Vlasnik firme Feman iz Jagodine Miodrag Nikolić, tužbom pred sudom od Prve banke traži nadoknadu od skoro 17.000 eura plus 6.000 eura za kamate, jer više od četiri godine ne može da naplati dio novca prihodovanog nakon što je na berzi 2009. prodao akcije Elektroprivrede. Nikolić je i poslanik u Skupštini Srbije iz redova vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, dok je najveći akcionar Prve banke Aco Đukanović brat premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Feman je prodao italijanskoj firmi A2A 30. septembra 2009. 5.200 akcija EPCG za 43.680 eura, ali taj novac godinama nikako ne može da naplati u punom iznosu. Zbog propusta banke, kako tvrdi tužilac, isplata novca jagodinskoj firmi prvo je kasnila, da bi joj nakon izvjesnog vremena bilo uplaćeno 26.160,13 eura, a ne puni iznos.

Vještaj finansijske struke Hamid Šabović utvrdio je da je Prva banka imala dovoljno novca da izvrši ovaj nalog za plaćanje prema inostranstvu u cjelosti, a prema instrukcijama dostavljenim od brokera.

“Nema dokaza u raspoloživoj dokumentaciji da je tužena banka dobila novi nalog za doznaku, nakon naloga od 24. decembra 2009. godine, koju doznaku je izvršila 24. maja 2010. godine u korist tužioca u iznosu od 26.160 eura, ili bar takav dokaz do zaključenja ovog nalaza i mišljenja nije dostavljen sudu ni ovom vještaku”, navodi se u nalazu vještaka Šabovića u koji su “Vijesti” imale uvid.

On je napomenuo da Prva banka tvrdi da je dobila takav nalog, a tužilac i Holder broker tu tvrdnju negiraju.

Sutkinja Zogović najavila je da će naknadno odlučiti o zahtjevu Prve banke da li će u dokaznom postupku naknadno biti uvršten nalaz koji je Centralna banka Crne Gore uradila dodatno u vezi ovog spornog slučaja.

Bonus video: