Vlada sa A2A u magičnom trouglu

Trougao čine dug EPCG državi za poreze, dug KAP-a za struju i očigledno neko obećanje italijanskom partneru, ukazuje Bojanić
58 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2014. 16:20h

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG), koja je dva puta odgođena, još nije zakazana, potvrđeno je “Vijestima” u EPCG. Odluke koje treba da donese odnose se na način vraćanja poreskog duga od 45 miliona eura državi i na to da li će vlasnik nikšićkog Uniproma Veselin Pejović dobiti struju za Kombinat aluminijuma (KAP) po traženih 38 eura po megavat-satu.

Održavanje Skupštine EPCG je propalo prije dvije sedmice kada se nijesu pojavili predstavnici većinskog državnog kapitala, saopštavajući da nemaju saglasnost partnera - italijanskog A2A o tim pitanjima.

Poslanici Skupštine Crne Gore, sa kojima su “Vijesti” razgovarale, očekuju da će država naplatiti dug tako što će se uvećati procenat vlasništva, koji sada iznosi 55 odsto, ali ne po cijeni od cent za akciju. Na taj način, iako bi država dobila oko dva odsto dodatnog udjela, ne bi se u dokapitalizaciji koristio cijeli poreski dug od 45 miliona, već samo desetine hiljada eura. Italijanski A2A, koja upravlja EPCG, ima 43,7 odsto akcija, a usljed konverzije duga u akcije države pao bi im udio na 41,7 odsto.

“Očigledno je da još nije napravljen dogovor između Vlade i A2A kako da zatvore magični trougao koji čine dug EPCG prema državi za poreze, dug KAP-a prema EPCG za račune od 45 miliona eura i očigledno treći dio čini neko obećanje koje je u ime Vlade dato italijanskom partneru”, rekao je poslanik Pozitivne Mladen Bojanić. Tragikomičnim je ocijenio to što Vlada koja ima većinu u Odboru direktora i zakazuje Skupštinu, a ne pojavi se na toj sjednici.

“Jasno je da su predstavnici Vlade rekli EPCG da ne mora da plaća porez dok se ne riješi pitanje duga KAP-a za struju, ali to nije lako sprovesti”, kazao je on dodajući da, pošto je KAP u stečaju, teško da mogu da računaju na naplatu potraživanja.

“Rješenje nije lako naći jer se sve prilično izmaklo kontroli i vidjećemo kakav će predlog dostaviti. Prodaja akcija po cent je potpuno naopaka”, smatra Bojanić.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da se malo pominju stavovi EPCG o Pejovićevoj ponudi za cijenu struje za snabdijevanje KAP-a, od koje će zavisiti sudbina tog bankrotiranog preduzeća.

“Ne bih htio da vjerujem, s obzirom na to da krajem godine ističe petogodišnji ugovor o upravljaju A2A u EPCG, da odlaganje sjednice Skupštine ima veze sa pregovorima koji se vode van očiju javnosti o budućem menadžmentu”, istakao je on.

Damjanović je rekao da će Skupština o naplati duga morati ozbiljno da raspravlja.

Damjanović je rekao da će Skupština o naplati duga morati ozbiljno da raspravlja

“Ako je dva odsto jednako 45 miliona eura, kada se do kraja primijeni takva matematika, to znači da je trenutna tržišna vrijednost EPCG na nivou od dvije milijarde eura”, kazao je Damjanović.

Poslanik SDP-a Damir Šehović poručio je da Vladmora poštovati Zakon o budžetu i obaviti konverziju poreskog duga EPCG u akcije države, po nominalnoj vrijednosti akcija.

“Ne vidim nijedan drugi zakonit način da se ta transakcija obavi, a da se pri tom zaštiti državni interes i naplati poreski dug koji niko, pa ni EPCG, ne spori niti može sporiti”, naglasio je Šehović. On je preporučio da je najbolje da se poštuje Zakon o budžetu, podsjećajući da ga već krše jer je dokapitalizacija trebalo da se završi do 31. marta.

Ministarstvo: Prinudna naplata poreza ako model ne prođe

Iz Ministarstva finansija je objašnjeno da novi model konverzije duga EPCG u akcije države još nije upućen parlamentu jer je preduslov za to izjašnjenje vlasnika - Vlade i A2A koje mora biti verifikovano na skupštini akcionara EPCG.

„U dva navrata smo upućivali dopis EPCG i pozivali tu kompaniju da pokrene proceduru konverzije duga u akcijski kapital kako bi se poštovao rok iz Zakona o budžetu“, saopšteno je iz Ministarstva. Iz resora Vlade su istakli da ako Skupština Crne Gore ne usvoji modifikovani model konverzije duga, Poreska i Uprava carina moraju pristupiti mjerama prinudne naplate.

Nije odgovoreno na pitanje da li strahuju da bi neko mogao da podnese krivičnu prijavu jer nije ispoštovan zakonski rok u okviru kojeg je trebalo dug da se naplati. Rok je istekao 31. marta.

Galerija

Bonus video: