Odbor jasan: Studentski krediti moraju biti isplaćeni

Ministar finansija Radoje Žugić rekao je da je taj resor samo u okviru svojih sektorskih politika dužan da primjenjuje Zakon o finasiranju političkih partija
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurić
Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2014. 14:56h

Studentski krediti moraju biti isplaćeni i ne postoji nijedna norma u Zakonu o finasiraju političkih partija koja studentima može oduzeti to pravo, zaključeno je danas na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Ministar finansija Radoje Žugić, koji je prisustvovao sjednici, rekao je da je taj resor samo u okviru svojih sektorskih politika dužan da primjenjuje Zakon o finasiranju političkih partija.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija nema nijedan neizvršen nalog kada je u pitanju Zakon o finansiranju političkih partija.

"Mi u Ministarstvu finansija imamo puno razumjevanje i podržavamo ono što je bio primarni cilj ovog i svih drugih zakona, a to je da se spriječi zloupotreba javnog novca, novca poreskih obveznika, ne samo uoči i tokom izbora, nego gerealno da se uradi sve što možemo da spriječimo zloupotrebu u trošenju javnih sredstava", poručio je Žugić.

On je kazao da je pitanje za poslanike da li Zakon ima određenih nedorečenosti i nejasnoća.

"Možda je rješenje da Radna grupa, koja je radila na izradi Zakona, u funkciji snaženja povjerenja u izborni proces, da da komentar na nekoliko članova Zakona, ukoliko takvih nejasnoća ima. Taj komentar će najbolje dati oni koji su pripremili Zakon", rekao je Žugić.

Vuksanović: Stečena prava se ne smiju oduzeti

Poslanica Socijalemokratske partije Draginja Vukasanović, koja je sjednici prisustvovala zbog zainteresovanosti za temu, objasnila je da su studentski krediti stečeno pravo koje ne može biti nikome oduzeto.

"Ne postoji nijedna norma Zakona o finansiranju političkih stranaka koja studentima može oduzeti ovo pravo. Studenti imate pravo da primate studentske kredite", poručila je Vuksanović.

Ista prava, kako je dodala, imaju osobe koje su stekle pravo na otpremine, to su, kako je navela, stečena prava koja im ne mogu biti oduzeta.

"U dijelu stečenih prava ovaj Zakon nije paralisao život. Život su paralisali oni koji su po zakonu bili dužni da izvršavaju zakon", rekla je Vuksanović.

Đukanović: Isplatu redovnih davanja blokira DPS

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta (DF) kazao je da to što ne postoji nijedan nalog na čekanju kod Ministarstva finansija kada je u pitanju Zakon o finansiranju političkih partija znači da su drugi organi nadležni.

On je kazao da je sadašnji Zakon fleksibilniji od prethodnog kada je u pitanju zapošljavanje, a za koji je, kako je podsjetio, glasala Demokratska partija socijalista (DPS).

"U prošlom zakonu ne postoji nijedan izuzetak. Jednostavno je bilo zabranjeno sklapanje ugovora na određeno vrijeme", naveo je Đukanović.

On je kazao da isplatu redovnih davanja blokira DPS, u nadi da će skrenuti pažnju i da optuži opoziciju.

Đukanović je upitao ministra da mu da jasan odgovor da li su suspendovane isplate studenstkih kredita.

Medojević: Sramotno uticanje na ugrožene

Poslanik DF-a Nebojša Medojević rekao je da masovni priliv zahtjeva za tumačenje Zakona upućenih Odboru, je u stvari, kako je ocijenio, zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe.

"Vi pokušavate da utičete sramotno na najugroženije i najranjivije strukture stanovništva- studente, korisnike matrijalnog obezbjeđenja porodice, samohrane majke, da bi glasali protiv opozicije", ocijenio je Medojević.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić smatra da Zakon treba da tumače oni koji su ga donijeli i koji su ga napisali.

On je upitao da li se ovim zakonom ugrožava bezbjednost Crne Gore.

"Jer veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme sa vojnicima se ne može produžiti", rekao je Jelić.

Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije rekao je da studentski krediti odmah moraju biti isplaćeni.

"Ne po sistemu sačekajmo da ministar prosvjete da nalog ministru finansija, pa da ministar finansija isplati. Nego da se isplate", kazao je Milić.

Inicijativa Žugića da Zakon tumači Radna grupa je odbijena.

Odbor je uputio poziv svim institucijama koje primjenjuju Zakon, da ga poštuju.

Bonus video: