U Crnoj Gori se osnivaju nove firme, kako bi se pobjeglo od dugova starih

“Svake sezone osnuju firmu, postanu zakupci plaža ili otvore kafiće, pa ostanu dužni za poreze, doprinose, neplaćene kazne... Onda osnuju novu firmu”
203 pregleda 8 komentar(a)
Preduzeće, Foto: Shutterstock
Preduzeće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2014. 19:12h

Rast broja novoosnovanih preduzeća u Crnoj Gori tokom prošle godine za čak 44 odsto, nije znak velikog izlaska iz ekonomske krize, smatraju privrednici sa kojima su "Vijesti" razgovarale.

Monstat je objavio da su prošle godine registrovana 4.064 novoosnovane firme što je u odnosu na godinu ranije, kada ih je bilo 2.813, veliki rast. Privrednici koji odreda nijesu željeli da im se ime pominje kažu da postoje dva dominantna razloga za porast broja novoosnovanih firmi , a to je prije svega da mnogi od njih imaju dugove pa osnivanjem novih firmi, najčešće sa sličnim nazivom, pokušavaju da nastave poslovanje i izbjegnu plaćanje starih dugova. Drugi mogući razlog vide u tome da stranci osnivaju firme kako bi lakše kupovali ili preprodavali nekretnine.

Da ima istine u ovim sumnjama pokazuju i podaci o novoosnovanim preduzećima po opštinama. Tako je u Herceg Novom broj novoosnovanih firmi porastao sa 233 na 702, u Budvi sa 324 na 536, u Baru sa 354 na 545...

Privrednik koji se bavi ugostiteljstvom kaže da je u primorskim opštinama praksa mnogih "privrednika" da svake sezone osnuju novu firmu.

Ministarstvo finansija je najavljivalo da će donijeti izmjene zakona koje bi trebalo da spriječe "privrednike" da u određenom roku osnivaju novu firmu ako im je propala stara i ako su ostali dužni, ali da to u praksi može da se izbjegava jer novi osnivač može biti član porodice, rođak ili prijatelj od povjerenja

On je naveo da je Ministarstvo finansija najavljivalo da će donijeti izmjene zakona koje bi trebalo da spriječe "privrednike" da u određenom roku osnivaju novu firmu ako im je propala stara i ako su ostali dužni, ali da to u praksi može da se izbjegava jer novi osnivač može biti član porodice, rođak ili prijatelj od povjerenja.

Da broj novih firmi nije siguran znak izlaska iz krize ili da su se uslovi za poslovanje iznenada popravili može se zaključiti i analizom ukupnog broja zaposlenih. Prosječan broj zaposlenih u 2012. iznosio je 166 hiljada, dok je u prošloj godini porastao za tri odsto, na 171 hiljadu. Međutim, taj prosjek je dobijen zahvaljujući velikom porastu zaposlenih tokom turističke sezone i u avgustu naraste na čak 180 hiljada. Takođe, do značajnog rasta broja zaposlenih došlo je u administrativnim i državnim službama.

"Svakako da je došlo do djelimičnog poboljšanja ekonomske situacije u odnosu na špic krize koji smo imali prije nekoliko godine, ali on nije ni približno toliki da bi opravdao povećanje novoosnovanih firmi za čak 44 odsto. Realni razlog je pokušaj izbjegavanja obaveza osnivanjem nove firme, i Ministarstvo finansija i Poreska uprava bi morali to da analiziraju i pronađu način za sankcionisanje", kazao je drugi sagovornik "Vijesti".

Bonus video: