Vlada izbjegava parlament za EPCG

Nezvanično - rješenje o poreskom dugu je odloženo jer Italijani još nemaju garancije da će zadržati upravljanje EPCG nakon 2014.
71 pregleda 3 komentar(a)
Milo Đukanović, Parlament, Skupština, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Parlament, Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2014. 13:56h

Vlada neće odluku o modifikovanom modelu pretvaranja poreskog duga Elektroprivrede (EPCG) u akcijski kapital te kompanije u korist države uputiti Skupštini Crne Gore na razmatranje jer prethodno mora da se o njoj izjasni Skupština akcionara energetske kompanije.

To je “Vijestima” saopšteno zvanično u Ministarstvu finansija.

”Vijesti” saznaju da je rješenje o naplati poreskog duga od 45 miliona eura odloženo zbog toga što italijanski partner A2A nema čvrste garancije da će zadržati upravljanje Elektroprivredom Crne Gore nakon što im istekne petogodišnji ugovor krajem ove godine.

Prema Zakonu o budžetu, Vlada je do 31. marta bila obavezna da riješi dug za poreze EPCG od 45 miliona tako što bi ga pretvorila u akcije države

O tom spornom pitanju crnogorska delegacija koju su predstavljali potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujica Lazović, ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević razgovarala je prije nekoliko dana u Milanu sa italijanskim partnerom A2A.

„Sagovornici su razmatrali mogućnost produžetka prava upravljanja od strane A2A uz prethodno definisanje novih indikatora i metodologije praćenja kao mehanizama za vrednovanje uspješnosti upravljanja”, zvanično je saopšteno iz kabineta Lazovića nakon sastanka.

Prema Zakonu o budžetu, Vlada je do 31. marta bila obavezna da riješi dug za poreze EPCG od 45 miliona tako što bi ga pretvorila u akcije države.

Time bi povećala državni udio sa 55 na 57 odsto, dok bi italijanskoj kompaniji A2A vlasništvo palo sa 43,7 na 41,7 odsto.

Naplata duga u rokovima koje predviđa ovogodišnji Zakon o budžetu nije ispoštovana.

Umjesto toga, izvršna vlast pristaje na zahtjev italijanskog partnera A2A, kojim bi preko emisije akcija po cent umjesto po nominali uvećali udio države u EPCG sa 55 na 57 odsto, ali drugi korak je da parlamentu opet praktično traže otpis poreza od 45 miliona jer takvom dokapitalizacijom bi koristili desetine hiljada eura, a ne ukupni porez. Sve to da bi EPCG izbjegla gubitak od 15 miliona u 2013.

U međuvremenu je objavljen izvještaj o poslovanju kompanije koja je prošlu godinu završila sa neto dobiti od 25,2 miliona eura, u odnosu na 2012. kada je iskazala gubitak od 5,8 miliona eura

U međuvremenu je objavljen izvještaj o poslovanju kompanije koja je prošlu godinu završila sa neto dobiti od 25,2 miliona eura, u odnosu na 2012. kada je iskazala gubitak od 5,8 miliona eura.

O novom modelu Skupština akcionara EPCG je trebalo da se izjasni 11. aprila. Sjednica nije održana zato što se nije pojavio predstavnik većinskog državnog kapitala. Iz Ministarstva ekonomije, kojim rukovodi Vladimir Kavarić, objašnjeno je da pitanje konverzije duga spada u kategoriju rezervisanih pitanja po ugovoru o privatizaciji i dokapitalizaciji EPCG zbog čega je neophodna saglasnost oba partnera, računajući i A2A.

Premijer Milo Đukanović je rekao 27. marta poslanicima da će Vlada ”narednih dana uputiti Skupštini novi model za konverziju poreskog duga EPCG u akcijski kapital države, nakon čijeg izjašnjenja mogu pristupiti realizaciji”. Kavarić je najavio slanje modifikovanog modela parlamentu 4. aprila.

Novi model značio bi emitovanje običnih akcija državi po 0,01 euro po akciji, gdje italijanski partner ne bi koristio svoje pravo na upis. Ukupno bi se emitovalo 10.697.704 novih akcija,od čega bi Vlada dobila 5.883.737 akcija koje bi namirila iz kapitalne dobiti. Prema toj verziji, manjinski akcionari bi imali 1,34 odsto akcija čime bi povećali učešće u vlasničkoj strukturi.

Premijer je potvrdio da je takav model predložen na incijativu A2A , te da će ”ta procedura dovesti do neznatnog kašnjenja u odnosu na rok koji je predviđen budžetom”.

Ministarstvo finansija je najavilo da Poreska uprava i Uprava carina prate i analiziraju odvijanje situacije u EPCG i u slučaju da se u kratkom roku ne počne sa realizacijom planiranih aktivnosti (konverzija duga) pokrenuće mjere prinudne naplate.

Ne poštuju ni Zakon o budžetu

Poslanici opozicionih partija i manje članice vlasti SDP-a saopštili da su zabrinuti zbog kršenja odredbi Zakona o budžetu i zamjeraju Vladi što ih još nije upoznala sa modifikovanim modelom konverzije poreskog duga EPCG.

Vlada je trebalo do kraja marta da završi zakonsku obavezu da dug EPCG od 45 miliona eura pretvori u povećanje akcija države.

Mladen Bojanić (Pozitivna) je ocijenio da svako dalje odlaganje rješenja komplikuje problem, te da su predlozi za konverziju nezakoniti i suprotni Zakonu o hartijama od vrijednost. Poslanik SDP-a Damir Šehović nepoštovanje Zakona o budžetu ocijenio je nedopustivim ponašanjem i da je neprihvatljivo da se javnosti samo uputilo šturo saopštenje o odlaganju skupštine EPCG. Nebojša Medojević (Front) rekao da je pretvaranje poreskog duga u druge oblike aktive predviđeno samo u slučajevima kada dužnik nema dovoljno novca da plati svoje obaveze što sa EPCG nije slučaj.

Bonus video: