CTU: Vlada da pomogne u rješavanju ključnih problema

“Država je prošle godine naplatila 163 hiljade kazni za radnike koji nijesu imali dozvolu, a bili su u procesu dobijanja i počeli da rade, a takvih je bilo oko deset hiljada”
68 pregleda 1 komentar(a)
CTU, Foto: Vesko Belojević
CTU, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.04.2014. 13:25h

Predstavnici Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) pozvali su Ministarstvo održivog razvoja i turizma da im pomogne u rješavanju ključnih problema i stvori im ambijent za legalan rad.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik Montenegro stars hotels grupe, Žarko Radulović, rekao je da su zahtjevi ugostitelja artikulisani u šest tačaka.

“To je nešto što smo svo ovo vrijeme tražili, ali nijesmo sublimirali. Nešto od ovih zahtjeva traži vrijeme i to je proces, a postoje i neki zahtjevi koji mogu da se riješe vrlo brzo i efikasno za dobro svih nas samo je potrebna dobra volja i kreacija”, rekao je Radulović.

Na sastanku na kojem su bili pozvani predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma i finansija, Uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave, Privredne komore Crne Gore, Američke privredne komore i Unije poslodavaca, razmatrana je i mogućnost sniženja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sve usluge u ugostiteljstvu na sedam odsto

“Država je prošle godine naplatila 163 hiljade kazni za radnike koji nijesu imali dozvolu, a bili su u procesu dobijanja i počeli da rade, a takvih je bilo oko deset hiljada”, kazao je Radulović.

CTU kao rješenje tog problema predlaže da se danom predavanja dokumenata Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG), radniku izda uslovna dozvola.

“Ta dozvola je uslovna na 28 dana i on može legalno da radi 28 dana dok se njegov zahtjev ne riješi pozitivno ili negativno. Na tih deset hiljada radnika bi platili doprinose na plate prosječno 200 eura po radniku, a to je dva miliona. Ko ima pravo u ovoj državi da kaže mi nećemo u budžet dva miliona zato što smo mi odlučili da on mora 28 dana da čeka da dobije radnu dozvolu?”, pitao je Radulović.

On je ocijenio da je to šteta za sve i da treba ubrzati prijem i dobijanje radne dozvole.

Na sastanku na kojem su bili pozvani predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma i finansija, Uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave, Privredne komore Crne Gore, Američke privredne komore i Unije poslodavaca, razmatrana je i mogućnost sniženja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sve usluge u ugostiteljstvu na sedam odsto.

Radulović je rekao da je PDV stara tema.

“Mislim da i tu ima prostora ako ne ove, sigurno naredne godine, a možda bi i ove godine nešto moglo da se uradi”, naveo je Radulović.

On smatra da treba malo više fleksibilnosti i sluha i pojednostavljivanja procedure da se postigne bolji rezultat.

“Dolazimo do jedne sulude situacije da recimo jednom ulicom gdje je ograničenje 50 kilometara na sat neko projuri autom sa 150 kilometara i mi donesemo odluku da je ta ulica zatvorena za sabraćaj, jer je neko proletio 150 kilometara na sat”, objasnio je Radulović.

On je rekao da je osnovna poenta da ugostitelji hoće da rade legalno, ali da ako rade legalno onda su neodrživi i gubitaši.

“Zašto smo gubitaši? Zato što je država skupa. A zašto je država skupa? Zato što mali broj privrednih subjekata u ovoj državi u punom kapacitetu plaća doprinose i sve ono što treba da plati lokalnom i državnom budžetu, pa je država prisiljena da podiže i PDV i doprinose i tu se krug zatvara i tu je tačka. E nećemo tačku, stavili smo zarez i idemo dalje”, poručio je Radulović.

On očekuje da će nadležni imati sluha za zahtjeve ugostitelja.

"Ne znam koja vlada to ne bi prihvatila, samo je pitanje tajminga i što je realno moguće u koje vrijeme da se uradi”, saopštio je Radulović.

Predsjednik Sektora restorana u CTU, Krsto Niklanović rekao je da ugostitelji zahtjevima tjeraju državu da im omogući legalan rad.

“Mi bi ovim zahtjevima došli u jednu legalu, ali jednostavno moramo stvoriti ambijent da budemo što efikasniji i što brži u rješavanju problema. Apelujem na Ministarstvo turizma da nam pomogne da dođemo do ključnih rješenja”, kazao je Niklanović.

Glavni turistički inspektor Svetlana Šljivančanin je kazala da je većina zahtjeva ugostitelja upućena Ministarstvu finansija odnosno Poreskoj upravi (PU).

On se osvrnula na neke sugestije i primjedbe koje su date na račun inspekcijskih organa koji posluju u okviru Uprave za inspekcijske poslove i navela da se ne slaže sa konstatacijom da inspektori treba da djeluju non stop preventivno.

“Načelo preventivnosti je inače jedno od načela u Zakonu o inspekcijskom nadzoru i slažem se da inspektor treba preventivno da djeluje kod svih subjekta koji prvi put počinju da obavljaju turističko ugostiteljsku djelatnost. Međutim, ukoliko neki ugostitelj posluje deset godina ne znači da inspektor svaki put treba da sprovodi načelo preventivnosti”, objasnila je Šljivančanin.

Ona je poručila da kod nekih prekršaja, kao što je neizdavanje fiskalnih računa i neposjedovanje odobrenja za rad, nema mjesta preventivnom djelovanju.

Bonus video: