Glavni iz Vlade diriguje, ostali kao papagaji

"Znamo kako se EPCG igra sa narodom. Odluke o cijenama struje nekoliko puta padaju kod Upravnog suda. Bolje bi im bilo da se sa tim malo zabave nego što zamajavaju narod"
75 pregleda 16 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Džavid Šabović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.04.2014. 06:57h

Dilema sve više državnih institucija, kao i Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) koji ne zna kako da daje popust redovnim platišama struje, vještački je stvorena kako bi se vršio pritisak na Ustavni sud da poništi Zakon o finansiranju političkih partija, ocijenili su sagovornici “Vijesti” koji su usvojili Zakon (opozicija i SDP). Poslanik SDP-a Džavid Šabović pitao je ministre i direktore EPCG zašto sebi ne ukinu plate ako su već odlučili da se "striktno drže Zakona koji tumače na svoj način”.

"Zna se ko takvo tumčenje zagovara. Diriguje glavni iz Vlade, i onda svi ostali ponavljaju kao papagaji", ocijenio je Šabović.

Zakonom je zabranjena isplata jednokratne pomoći i vanrednih davanja od dana raspisivanja i mjesec nakon održavanja izbora. Odbor EPCG je odlučio da nastavi da subvencionira račune, ali čekaju mišljenje Skupštine i Državne izborne komisije (DIK) da li to mogu primijeniti. Iz DIK-a “Vijestima” juče nijesu dostavili tumačenje.

"Znamo kako se EPCG igra sa narodom. Odluke o cijenama struje nekoliko puta padaju kod Upravnog suda. Bolje bi im bilo da se sa tim malo zabave nego što zamajavaju narod. Nikakve prepreke nema ni za te bonuse ni za sva druga pitanja pomoću kojih žele da pokažu da su opozicija i SDP izglasali neustavni Zakon", kazao je Šabović dodajući da je "Ustavni sud pao na ispitu ako proguta taj mamac".

Poslanik DPS-a, partije koja je glasala protiv Zakona, Miodrag Vuković kazao je da je njime dovedena u pitanje ne samo odluka EPCG, već i “cijeli život” i funkcionisanje države.

"To najiskrenije mislim. Pod taj Zakon ne potpada jedino vazduh koji je opšte dobro pa ga DPS ne može zloupotrebljavati", rekao je on. Zakon je, smatra on, “neustavan, nakaradan i sprdnja sa sistemom". "Od tri potpisnika dva su mi rekla da očekuju da bude srušen na Ustavnom sudu", kazao je Vuković ne želeći da saopšti ko mu je to rekao. Zakon su potpisali poslanici SNP-a Neven Gošović, DF-a Goran Danilović i Pozitivne Azra Jasavić. On tvrdi da je Zakon napisao MANS te da je "izraz patološke mržnje prema DPS-u".

Poslanik DPS-a, partije koja je glasala protiv Zakona, Miodrag Vuković kazao je da je njime dovedena u pitanje ne samo odluka EPCG, već i “cijeli život” i funkcionisanje države. "To najiskrenije mislim"

"DPS sprovodi horsku kampanju protiv Zakona, gdje su uključeni svi koju su zloupotrebljavali državne resurse u predizborne svrhe, a sada se javljaju da bi napravili veći pritisak na sud. EPCG ne može opraštati dugove pred izbore, a odluku su mogli da produže i tokom februara", rekla je ona dodajući da se "ne bi DPS ovoliko trudio da je Filip 'Treći' Vujanović i dalje mogao da predlaže sudije Ustavnog suda”. Odbor za ekonomiju će naredne sedmice pozvati ministra finansija Radoja Žugića da objasni zašto im se brojne institucije obraćaju za tumačenje. Stiglo je preko 10 zahtjeva. Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović (SNP) je kazao da Odbor kontroliše sprovođenje Zakona, a da je za njega nadležno Ministarstvo. On je "Vijestima" kazao da subvencije za pravna lica, a ne za građane, ne mogu da se daju u periodu izbora. Kazao je i da odluka EPCG ne može imati veze sa spornim Zakonom.

"Odluku su donijeli nakon što su raspisani izbori u 12 opština. Neću da vjerujem da je to jedna vrsta malicioznosti i igre direktora EPCG", kazao je on.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović kazao je da

Vukoviću sve zamka MANS-a

Vuković je istakao da se svi plaše primjene zakona i da "ne smije ništa da se radi".

"U zamku MANS-a su upale i državne institucije pa se utrkuju ko treba da da tumačenje Zakona iako se zna da ga daje onaj ko konačno sprovodi zakon, a to su sudovi", kaže on.

Dodaje da je on direktor EPCG da ne bi olako donio odluku o subvencijama. "Pitanje je da li će MANS prećutati to što EPCG planira da uradi da se ne bi nanijela šteta 135.000 domaćinstava.Sad su krenuli u antikampanju protiv svog zakona i tvrde da DPS ne dozvoljava ni ono što bi moglo da se uplaćuje. Prikucali su se na stub srama", kaže Vuković.

EPCG nije tražila mišljenje kada je Prvoj banci davala kredite, te da treba podnijeti krivične prijave protiv onih koji ne isplaćuju davanja koja su ranije ugovorena.

I statistika će kasniti jer Monstat tvrdi da ne može angažovati anketare i operatere

I Monstat je najavio da će zbog Zakona imati teškoće u radu koje će “prouzrokovati kašnjenje u objavljivanju zvaničnih statističkih podataka”. Naveli su da se Zakonom zabranjuje zaključivanje ugovora o radu, uključujući i posebne, od raspisivanja do održavanja izbora i mjesec nakon toga.

„Anketari, operateri, kontrolori i supervizori, koji obavljaju poslove terenskog prikupljanja, unosa, šifriranja i kontrole prikupljenih podataka, zbog toga ne mogu biti angažovani po osnovu ugovora o djelu“, saopšteno je iz Monstata.

Bonus video: