Mijović: Vlada će nepotrebno galantno častiti A2A, najvećim dijelom na račun EPCG

"Vlada je, inače, nedavno primorala EPCG da preskupo kupi akcije A2A (a usput i Aca Đukanovića), u Rudniku uglja Plevlja (RUP) i da potpuno nepotrebno preuzme isplatu desetina miliona eura neispunjenih obaveza i dugova RUP"
131 pregleda 6 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: URA
Dejan Mijović, Foto: URA
Ažurirano: 21.08.2018. 12:09h

Predstavnici Vlade su na jučerašnjoj Skupštini akcionara EPCG ignorisali upozorenje revizora Ernst & Young da su predloženo smanjenje kapitala, pokriće akumuliranog gubitka i podjela dobitka u koliziji sa Zakonom o privrednim društvima i, uprkos tome, odlučili da iz ove državne firme izvuku 55 miliona eura na ime nezaradjenog profita, od kojih njihovom manjinskom partneru A2A pripada oko 25 miliona eura, saopštio je danas Dejan Mijović, član Predsjedništva Građanskog pokreta URA.

Akcionari Elektroprivrede na skupštini akcionara prihvatili su odluku o isplati dividende u iznosu od 55.282.227,64 eura. Divedenda će biti isplaćena iz nerasporedjene dobiti, bruto vrijednost dividende po akciji iznosi 0,4214 eura, a 0,3835 eura u neto iznosu.

"Vlada je, inače, nedavno primorala EPCG da preskupo kupi akcije A2A (a usput i Aca Đukanovića), u Rudniku uglja Plevlja (RUP) i da potpuno nepotrebno preuzme isplatu desetina miliona eura neispunjenih obaveza i dugova RUP. Prema tome, nije tačno da će Vlada platiti A2A samo 230 miliona eura na ime otpremnine za akcije već će ga sasvim nepotrebno dodatno galantno častiti. I to najvećim dijelom na račun EPCG sa čijeg računa je Vlada "skinula" 120 miliona eura da bi ishitreno otkupila polovinu manjinskog paketa A2A, iako je to mogla i morala da uradi preko svog budžeta", istakao je Mijović.

On je dodao da je EPCG ovim odlukama Vlade sasvim nepotrebno ostala bez 205 miliona eura koje je imala na štednim računima banaka, tj. mnogo više ako se računaju i preuzete obaveze RUP-a.

"Umjesto da bude nosilac energetskog razvoja zemlje, naše najveće privredno društvo će zbog ovakvog odnosa vlasti bezrazložno postati invalid koji će morati da se zadužuje da bi izvršio i najobičniji remont. Kakav gubitak sve ovo predstavlja za grad Nikšić, nepotrebno je naglašavati. Kao ni inače, vladini predstavnici na Skupštini akcionara se nisu potrudili da objasne zašto nepotrebno čašćavaju svog partnera, samo su ponovili poznati podatak da je A2A svojevremeno kupila akcije EPCG po višoj cijeni, kao da je to bitno a ne koliko te iste akcije sada vrijede. A da vrijede mnogo manje potrvrdjeno je nedavno kada ih je A2A neuspješno pokušala prodati na tržištu uz pomoć finansijskog savjetnika Rothchild’s, najkvalifikovanijeg na svijetu za tu vrstu poslova u sektoru električne energije. Pokazalo je se da baš niko i ni za kakve pare ne želi da bude manjinski partner vladi DPS-a, što naši čelnici veoma dobro znaju pa je krajnje sumnjivo što su “pristali” da izdašno preplate A2A", rekao je Mijović.

Po njegovim riječima, italijanski partner je zasluženo ostao bez prava na rukovodjenje firmom i mogao je da ostane manjinski akcionar EPCG kojem se je, uzgred, moglo i ponuditi postupan otkup akcija po tržišnoj cijeni, bez dodatnog čašćavanja.

"Umjesto toga, na štetu EPCG i uz kršenje zakona, data mu je prevelika otpremnina da bi što prije napustio Crnu Goru. Pošto je izostalo objašnjenje za ovu samodestrukciju, legitimno je posumnjati da je neko od najmoćnijih čelnika vlasti za ovaj poklon uzeo dobre pare. Ili da možda ne želi da u Bordu društva sjede stranci i gledaju kako njegovi kadrovi upravljaju državnom imovinom, kako je spremaju za privatizaciju tako što firmu ostavljaju bez centa uštede da bi je zatim zadužili do guše i, po već uhodanom obrascu, prepustili je nekom rodjaku ili kumu da je spašava što bi bio njen definitivan kraj", zaključio je Mijović.