Moguća pobuna u Boksitima: Radnicima malo 190 eura iako nijesu radili

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil se plaši da će kupci odustati od rude
8 komentar(a)
Zdravko Cicmil, Foto: Ivan Petrušić
Zdravko Cicmil, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.04.2014. 18:33h

Stečajna uprava Rudnika boksita je u problemima jer radnici ne pristaju da im se za mart, kada nijesu radili, isplate većinom minimalne zarade u iznosi od po 190 eura, a grupi radnika koji su radili 4-5 dana po oko 250 eura.

"Radnici sa rudokopa Zagrad prave mi probleme u stečajnom postupku i dovode u pitanje prodaju rude sa kupcem koji bi trebalo da bude izabran. Mislim da pripremaju štrajk jer ne žele da im se isplate minimalne zarade za prethodni mjesec kada nijesu bili angažovani“, kazao je "Vijestima" stečajni upravnik Zdravko Cicmil.

Prema nezvaničnim informacijama, mogući protest najavljen je iz Samostalnog sindikata koji predvodi Borisav Bojanović.

On je sinoć rekao da neće biti štrajka, ali da ne pristaju "da im se isplate mnogo niže zarade u odnosu na mjesec ranije kada je radni učinak bio isti".

"Dobili smo uvjeravanja da će upravnik Cicmil sjutra korigovati prethodni obračun te da će zarade biti niže svega oko 10 odsto u odnosu na mjesec ranije", naveo je Bojanović.

Prema riječima Cicmila, radnici koji nijesu bili angažovani ni u februaru primili su 190 eura, a oni koji su bili i do 500 eura.

Stečaj u Boksitima uveden je 19. novembra 2013. godine na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) zbog nevraćenog kredita od 1,59 miliona eura.

Povjerioci od Boksita, u kojima je prije dva mjeseca proglašen i bankrot, potražuju više od 130 miliona eura. U kompaniji je ostalo da radi 313 radnika.

Bonus video: