Ko je kriv za loš željeznički prevoz putnika?

Sindikat Željezničkog prevoza krivi firmu zbog propusta u prevozu putnika prilikom kvara voza u Golubovcima
158 pregleda 24 komentar(a)
voz, kvar, Golubovci, Foto: Čitalac "Vijesti"
voz, kvar, Golubovci, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 21.08.2018. 11:05h

Za vanredni događaj zaustavljanja lokalnog voza od Bara do Podgorice kriva je Željeznička infrastruktura, a Željeznički prevoz (ŽPCG) je kriv zbog slabe organizacije oko angažovanja alternativnog prevoza u tom slučaju, ocijenio je za “Vijesti” Mirko Rmandić sekretar većinskog reprezentativnog sindikata ŽPCG koji je još prošle sedmice javno ukazao na haos u svom preduzeću.

Voz koji saobraća iz Bara za Podgoricu ostao je nedjelju nešto prije 19 časova u kvaru u Golubovcima, a nezadovoljni putnici u znak revolta blokirali su nakratko magistralu i izazvali veliku gužvu u drumskom saobraćaju.

“Za vanredni događaj je kriva Željeznička infrastruktura. Kontaktna mreža je u njihovoj nadležnosti i oni su u obavezi da operaterima obezbijede ispravnu prugu i put vožnje po ugovoru o trasama koji potpisuju sa istim, a za isto naplaćuju nadoknadu”, istakao je Rmandić.

Što se tiče slabe organizacije oko angažovanja alternativnog prevoza u slučajevima kao što je bio preksinoć, a koji su veoma česti, kako dalje napominje Rmandić, “odgovornost je na ŽPCG”.

“Da je na vrijeme usvojen pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kojim je previđeno da u jedinicama dežuraju operativni radnici koji bi komunicirali sa vozopratnim osobljem ove stvari se ne bi mogle dešavati. Tako imamo situaciju da u Radnoj jedinici za prevoz putnika u Podgorici poslije 15 sati nema dežurnog radnika koji bi vodio računa o ovakvim i sličnim situacijama”, naglasio je Rmandić.

On smatra da postojeći menadžment ŽPCG “nije kadar da uradi dobar pravilnik o organizaciji i sistematizaciji”.

“Očekujem da Ministarstvo saobraćaja formira jednu stručnu komisiju koja bi to uradila i isto dostavila Odboru direktora Željezničkog prevoza na usvajanje. Sve drugo bi bilo vrćenje ukrug kojem nema kraja. Komisiju bi sačinjavali stručnjaci sa ekonomskog i saobraćajnog fakulteta pojačani iskunim željezničarima i na taj način bi se izbjegle razne kombinacije koje idu na štetu državi, ŽPCG, našm radnicima, kao i korisnicima naših usluga”, zaključio je Rmandić.

Preksinoćni incident riješen je, na kraju, angažovanjem šest autobusa koji su sukcesivno nezadovoljne putnike željeznice, prema uputima, do odredišta, prevezli autobuski prevoznici.

Bonus video: