Vlada će da diktira budžet DRI

Senat DRI bi predlagao nacrt budžeta, Odbor za ekonomiju ga utvrdi i dostavi vladi koja može da ga mijenja, pa vrati Skupštini
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2014. 14:07h

Vlada će imati pravo da praktično određuje budžet Državne revizorske institucije (DRI) ako Skupština usvoji nova rješenja o izmjenama i dopunama Zakona o DRI. Na taj način neće se postići veća finansijska nezavisnost vrhovne državne revizije na koju je u izvještajima ukazivala Evropska komisija, a koja je bitna za pregovore o pristupanju Crne Gore EU.

Parlamentarni Odbor za ekonomiju naredne sedmice treba da utvrdi predlog novog zakona o DRI koji je uradila Radna grupa sastavljena od predstavnika vrhovne revizije, zakonodavne vlasti, Ministarstva finasija i NVO Institut Alternativa. To je nova verzija izmjena i dopuna zakona, u koju ”Vijesti” imaju uvid.

Prva verzija koja je urađena krajem oktobra 2011. godine predviđala je da Vlada nema mogućnost da određuje budžet DRI zbog čega je predlog zakona ”ležao u skupštinskim fiokama” dvije godine dok Radna grupa nije počela da radi drugu verziju. Tada je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocijenio da je sporna zakonska odredba koja daje Skupštini (Odboru za ekonomiju, budžet i finansije) ovlašćenje da utvrđuje predlog budžeta DRI koji postaje sastavni dio predloga zakona o godišnjem budžetu države (bez mogućnosti da Vlada izvrši korekciju). To rješenje, kako je ocijenio Odbor, suprotno je članu 100 Ustava kojim je definisano da je Vlada ta koja ima autonomiju u predlaganju budžeta. U radnoj grupi koja je radila prvu verziju zakona bili su predstavnici DRI, Skupštine, Vlade i EK.

Prema novom rješenju, Senat DRI predlaže nacrt budžeta koji Odbor za ekonomiju treba da utvrdi i dostavlja ga Vladi kojoj se ostavlja prostor da može budžet mijenjati uz pismeno obrazloženje koje prosleđuje Skupštini. Prva verzija predloga zakona predviđala je istu proceduru, ali je Vladi ostavljala mogućnost da daje mišljenje na budžet DRI, ne i da predlaže izmjene.

EK je dala pozitivno mišljenje na prvu verziju zakona koji je prema inoviranom Akcionom planu za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog krimanala od 2010. do 2012. godine trebao da se usvoji do kraja marta 2012. U novoj verziji nema rješenja iz prve opcije da će se posebnim zakonom urediti pitanje zarada i drugih primanja zaposlenih u DRI. Prema važećem zakonu predsjednik Senata DRI ima pravo na zaradu u iznosu koji je određen za predsjednika Ustavnog suda, član Senata kao sudija Ustavnog suda, dok se za ostale zaposlene primjenjuje Zakon o zaradama državnih službenika i namještenika. Nema ni rešenja da opštine i državna preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo moraju u postupku izbora revizora imati saglasnost DRI.

Radna grupa zadržala je rešenja iz prve verzije da subjekti revizije moraju da podnose i izvještaj o realizaciji preporuka koje im je naložila DRI, da će kandidat za izbor člana Senata DRI umjesto stručnog ispita za obavljanje poslova revizora ili računovođe polagati ispit za državnog revizora, a program i pravilnik za njegovo polaganje donosiće Senat.

Galerija

Bonus video: