Brajović: Pažnja će biti usmjerena na rekonstrukciju pruge Bar - Beograd

Ministar Brajović je predočio ograničene mogućnosti zaduživanja Crne Gore, zbog realizacije kapitalnog projekta autoputa
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 16:44h

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sastao se danas sa delegacijom Kine, u čijem sastavu su, osim nekoliko državnih kineskih komisija zaduženih za razvoj međunarodne saradnje i investiciona ulaganja, bili i predstavnici kompanija iz domena željezničkog saobraćaja i oblasti pomorstva.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kine u Crnoj Gori Ži Žaolin.

"Budući da je predmet interesovanja kineske delegacije bilo stanje, status i kapaciteti željezničke infrastrukture u Crnoj Gori, kao i Luke Bar, ministar Brajović je upoznao prisutne sa osnovnim podacima o željezničkoj mreži (tri pruge, Bar-Beograd, Nikšić-Podgorica, Podgorica – Skadar), privrednim društvima koja se bave prevozom robe i putnika, kao i do sada uloženim naporima i sredstvima za rekonstrukciju željezničkih pruga u Crnoj Gori. U fokusu razgovora je svakako bio željeznički pravac Bar-Beograd kao i kapaciteti Luke Bar, pa će tokom svog boravka u Crnoj Gori gosti obići Luku Bar", saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar je naglasio da će realizacija projekta autoputa Bar-Boljare, tj. prioritetne dionice Smokovac – Uvač - Mateševo osnažiti i do sada kvalitetnu saradnju sa kineskim partnerima.

"Brajović je naglasio da će, kada je riječ o daljim ulaganjima u željeznički sistem Crne Gore, pažnja biti usmjerena na dalju rekonstrukciju pravca Bar-Beograd, budući da se i od strane partnera iz Srbije u narednim godinama očekuju značajna ulaganja, a time i povećanje kapaciteta ovog pravca za značajniju ekonomsku eksploataciju", saopšteno je iz Ministartsva.

Šef delegacije Kine Li Guojong podsjetio je na prošlogodišnji Samit premijera Kine i zemalja Jugoistočne Evrope održanom u Bukureštu, kada je potpisan Memorandum o unapređenju pravca Budimpešta – Beograd, pa je logičan slijed da se razmotre mogućnosti nastavka tog projekta preko teritorije Crne Gore, čime bi se značajnije uposlili kapaciteti Luke Bar.

"Ministar Brajović je predočio ograničene mogućnosti zaduživanja Crne Gore, zbog realizacije kapitalnog projekta autoputa Bar-Boljare, ali i spremost da se razmotre druge mogućnosti finansiranja za poboljšanje željezničke saobraćajne infrastrukture, modelima kao što su, prije svega, koncesije i privatno-javno partnerstvo", saopšteno je iz Ministarstva.

Galerija

Bonus video: