CKB protiv Vektre: Sporna je kamata

Iz CKB-a nezadovoljni nalazom vještaka o obračunatim kamatama, Vektri dobro
0 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.04.2014. 19:32h

Crnogorska komercijalna banka (CKB) tužila je Vektru Montenegro u stečaju jer im stečajni upravnik Zdravko Cicmil nije priznao 267,3 hiljade eura obračunatih, a nenaplaćenih kamata.

Pred Privrednim sudom je juče svjedočila vještak finansijske struke Ilinka Vuković koja će, prema novom nalogu sudije Dijane Raičković, u roku od osam dana, dopuniti nalaz koji se tiče obračuna kamata.

Krajem 2012. stečaj u Vektri Montenegro, glavnoj kompaniji biznismena Dragana Brkovića, uveden je zbog dospjelih rata kredita od skoro 21 milion eura, koje CKB nije mogla da naplati.

Advokat CKB-a Filip Jovović istakao je da je nalaz vještaka različit sa obračunatim kamatama u odnosu na potraživanje banke prema Vektri jer je Vukovićeva kao osnovicu za obračun redovnih i zateznih kamata uzela iznos glavnice od 16,41 milion eura, a ne iznos od 18,38 miliona eura, kako advokat tvrdi da je trebalo uraditi.

On je napomenuo da je Vektra posebnim ugovorom o restrukturiranju sa CKB-om iz jula 2010. priznala svoje obaveze na iznos od 18,38 miliona.

Vještak je odgovorio da ona nigdje taj iznos glavnice u ugovoru nije mogla naći, te da nije bilo ekonomski da obračunava kamatu na kamatu, navodeći da je tražila dodatnu pomoć banke.

U Vektru su zadovoljni nalazom vještaka.

Bonus video: