MVPEI prigovara zbog zemljopisnih mapa, hrvatske kolege kažu da HR ne krši ništa

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo je danas prigovor na objavljene hrvatske zemljopisne mape
40 komentar(a)
Jadransko more, Foto: Commons.wikimedia.org
Jadransko more, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 03.04.2014. 19:34h

"Hrvatska ne krši ništa", odgovorilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske na crnogorski prigovor o zemljopisnim mapama koje su predstavljene u Zagrebu uz koncesionu dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu koje su ponuđene potencijalnim koncesionarima.

U toj dokumentaciji, piše Jutarnji list, se navodi da je "sa Slovenijom pitanje granice na moru trenutno predmet arbitraže", a sa Crnom Gorom je naveden "protokol između vlade i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dvije država, iz 2002. godine".

"Hrvatska ne krši apsolutno ništa", rekla je Danijela Barišić, portparolka MVEP-a i pozvala se na tendersku dokumentaciju "u kojoj jasno stoje međunarodni sporazumi koje je Hrvatska sklopila sa susjednim zemljama, a uređuju razgraničenje na moru", kazala je ona.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) saopštilo je danas prigovor na objavljene hrvatske zemljopisne mape. Navodi se da je Crna Gora ukazala na relevantne članove Protokola o privremenom režimu iz 2002.godine, koji obavezuje dvije susjedne države da se uzdržavaju od jednostranih postupaka kojima bi se prejudiciralo rješenje međusobne granice na moru i na kopnu. "I podsjetila hrvatsku stranu da ovaj Protokol, utvrđen uz visoko posredovanje i garancije Ujedinjenih nacija, definiše svoje važenje do definitivnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Republike Hrvatske", kaže se u saopštenju. Ističe se da su jednostrani akti hrvatskog raspisivanja javnog nadmetanja u južnom dijelu Jadrana, kao i takvi u području preklapanja teritorijalnih zahtjeva Crne Gore i Hrvatske, kako na kopnu tako i u relevantnom morskom pojasu, u suprotnosti kako sa Protokolom, tako i sa inicijativama crnogorske strane da se sve aktivnosti u spornom području odvijaju uz prethodnu međusobnu saglasnost. "Crna Gora je, kao i do sada, spremna i posvećena da, u duhu dobrosusjedstva i međusobnog uvažavanja, nastavi pregovore sa Republikom Hrvatskom, kako bi bile razmotrene sve opcije u cilju nalaženja obostrano prihvatljivih rješenja", poručili su iz MVPEI-ja.

I Slovenci prigovaraju

Hrvatska ambasadorka u Ljubljani Vesna Terzić pozvana je danas na razgovor u slovenačko ministarstvo vanjskih poslova zbog javnog konkursa za istraživanje ugljovodonika u Jadranskom moru

Predstavnik slovenačkogministarstva Tadej Rupel prenio je Terzić sadržaj prigovora koji je na taj konkurs još u srijedu preko svoje ambasade u Zagrebu iznijela Slovenija.

Rupel je, kako piše Jutarnji list, upozorio da se dokumentacija koju je Hrvatska navela u javnom pozivu za traženje ugljovodonika u Jadranu odnosi i na ono područje u sjevernom Jadranu koje je predmet graničnog spor dvije država.

Slovenija podsjeća da 10. član arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije od obje strane zahtijeva postupanje u "dobroj vjeri", te suzdržavanje od izjava ili postupaka koji bi mogli da zaoštre odnose ili ugroze rad arbitražnog suda, navodi se u saopštenju.

Slovenija od Hrvatske zahtijeva da iz konkursa "smjesta povuče" polje dodjele koncesije SJ-01, koje se odnosi i na područje sjeverno od paralele 45 stepeni i 10 minuta, "gdje se nalazi slovenačko teritorijalno more i epikontinentalni pojas", navodi se u izjavi, te dodaje da je taj prostor predmet spora na arbitraži.

Uz to, Slovenija zahtijeva da Hrvatska u dokumentaciji za tender, uključujući i na priloženim kartama, jasno navede da je pomenuto područje predmet arbitražnog postupka.

Bonus video: