EPCG povlači još 30 miliona eura kredita od EBRD za pametna brojila

Crna Gora ima potencijal da bude regionalni energetski centar, ali se i dalje suočava sa problemom velikih komercijalnih i tehničkih gubitaka u sektoru, ocijenili su iz EBRD
6 komentar(a)
pametna brojila, Foto: Zoran Đurić
pametna brojila, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.04.2014. 09:37h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je kredit od 30 miliona eura Elektroprivredi (EPCG) za nastavak ugradnje pametnih brojila.

EBRD, kako se navodi u saopštenju, ulaže u dalju modernizaciju energetskog sektora u Crnoj Gori preko kredita od 30 miliona eura obezbijeđenog za EPCG.

“Crna Gora ima potencijal da bude regionalni energetski centar, ali se i dalje suočava sa problemom velikih komercijalnih i tehničkih gubitaka u sektoru, kao što su gubici u distribuciji i niska stopa naplate. Modernizacija elektrodistributivne mreže je strateški prioritet za rad EBRD u zemlji, u procesu prilagođavanja Crne Gore zahtjevima koje je propisala Evropska unija (EU)”, rekli su iz EBRD.

EBRD je do danas uložila u Crnu Goru više od 396 miliona eura kroz 38 projekata, na taj način generišući poslovanje u vrijednosti većoj od 600 miliona eura

“Originalni projekat se već pokazao kao veoma uspješan u pogledu unaprijeđenja energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2, pa je kao rezultat toga povećana efikasnost u distribuciji i odgovornost za prihode od ostvarene potrošnje”, kazali su iz EBRD-a.

Uz to je EPCG zatražila dodatni kredit za finansiranje kupovine i dalje ugradnje pametnih brojila širom ostalog dijela zemlje.

EPCG je jedina kompanija u Crnoj Gori koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i snabdijevanjem električne energije. Tokom 2009. godine, glavni strateški investitor, italijanska kompanija A2A stekla je 43,7 odsto preduzeća i preuzela značajnu ulogu u upravljanju. Crnogorska Vlada ostaje većinski vlasnik EPCG.

Uvođenje pametnih mreža prioritet EBRD-a

Direktor EBRD za energetiku i prirodne resurse, Riccardo Puliti kazao je da je ulaganje u pametno mjerenje i uvođenje pametnih mreža jedan od ključnih prioriteta EBRD.

“Ovaj projekat će poboljšati energetsku efikasnost i smanjiti gubitke. Projekat je takođe dokaz održivog i kontinuiranog angažovanja EBRD-a u energetskom sektoru Crne Gore i naše saradnje sa EPCG i italijanskom kompanijom A2A”, rekao je Puliti.

Izvršni direktor EPCG, Stefano Pastori je kazao da će taj projekat rezultirati prebacivanjem većine potrošača u Crnoj Gori na pametna elektronska brojila, stavljajući time Crnu Goru u lidersku ulogu u Evropi, u procesu prelaska na pametna mjerenja i primjenu pametnih mreža.

EBRD je do danas uložila u Crnu Goru više od 396 miliona eura kroz 38 projekata, na taj način generišući poslovanje u vrijednosti većoj od 600 miliona eura.

Bonus video: