Bijelo Polje: Invalidi rada zamrzli štrajk do 2. juna

Skupštinski odbor je pomogao u donošenju najpovoljnijeg rješenja za status onih invalida rada koji su invaliditet stekli prije 11 godina, istakli su predstavnici odbora
1 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2014. 18:43h

Štrajk invalida rada šest sjevernih opština zamznut je danas u Bijelom Polju, nakon sastanka sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem i predstavnicima skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić.

Skupštinski odbor je pomogao u donošenju najpovoljnijeg rješenja za status onih invalida rada koji su invaliditet stekli prije 11 godina, istakli su predstavnici odbora.

Ministar Bošković je najavio da će u naredne dvije sedmice biti riješen status 48 invalida rada koji su već stekli uslove penzionisanja a da će sa ostalima voditi razgovore po grupama.

„Do 2. juna ćemo pokušati da pomognemo i svim ostalim invalidima oko penzionisanjanja, a ukoliko ne budu zadovoljni, dogovorili smo da se u tom slučaju uključi sklupštinski odbor, kako bi pokušali da iniciraju izmjene u zakonu“, kazao je ministar Bošković i dodao da je ministarstvo protiv toga.

„ Ministarstvo smatra da ne treba praviti izuzetke po tim pitanjima jer sam ubijeđen da mi možemo napraviti jedan kvalitetan dogovor u okviru postojećeg zakonskog sistema“, kazao je ministar.

Predsjednik Udruženja invalida rada Bijelo Polje Lazar Knežević je podsetio da invalidi rada protestuju mjesecima, i da se sa pregovorima stalo nakon nedavnog sastanka sa ministrom Boškovićem u Kolašinu. On je najavio da će se invalidi rada sa ministrom Boškovićem 2. aprila sastati u Pljevljima, i da će penzije dobiti oni invalidi koji su već stekli uslov za penzionisanje.

Invalidi rada su proveli tri dana na Ribarevinama, gdje ih na protestnom putu prema Podgorici zaustavila policija.

Invalidi traže da im se omogući odlazak u penziju sa navršenih 55 godina za muškarce, a žene sa 50 godina i najmanje 15 godina penzijskog staža, i da penzije ne mogu biti manje od 158 eura.

Galerija

Bonus video: