Global Ports će sjutra za oko 130 radnika isplatiti otpremnine

Za one koji su ispunili uslove za penziju i one koji imaju mogućnost prijevremenog penzionisanja, u skladu sa zakonom, prosječan iznos otpremnine iznosi oko 8,8 hiljada eura neto
2 komentar(a)
Kontejnerski terminali, Bar, Foto: Anto Baković
Kontejnerski terminali, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 30.03.2014. 09:55h

Novi većinski vlasnik kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT), turski Global Ports, privodi kraju realizaciju socijalnog programa pa će po tom osnovu, za oko 130 zaposlenih, u ponedjeljak biti isplaćeno 3,2 miliona eura.

Izvršni direktor Global Portsa, Saygin Narin, kazao je da je ponuđeni socijalni program potpuno usklađen sa prethodnim programom racionalizacije broja zaposlenih koji je realizovan u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), pa čak i bolji.

"Za one koji su ispunili uslove za penziju i one koji imaju mogućnost prijevremenog penzionisanja, u skladu sa zakonom, prosječan iznos otpremnine iznosi oko 8,8 hiljada eura neto. Modelom Stimulisanje zaposlenih za sporazumni prestanak radnog odnosa prosječna otpremnina iznosi 24,3 hiljade eura neto", rekao je Narin agenciji Mina-business.

On je dodao da je trećim modelom, takozvana "prodaja radnog mjesta", zaposlenima ponuđeno 20 hiljada eura neto.

"Svjesni smo da je za poboljšanje konkurentnosti KTGT neophodno u što kraćem roku obezbijediti novu opremu i pobošljati standarde bezbjednosti. Crna Gora se graniči sa Evropskom unijom i u tom smislu neophodno je realizovati određene mjere zaštite terminalskog prostora i imovine naših klijenata"

Paralelno sa socijalnim programom, u KTGT je već počela realizacija planiranog investicionog programa.

"Svjesni smo da je za poboljšanje konkurentnosti KTGT neophodno u što kraćem roku obezbijediti novu opremu i pobošljati standarde bezbjednosti. Crna Gora se graniči sa Evropskom unijom i u tom smislu neophodno je realizovati određene mjere zaštite terminalskog prostora i imovine naših klijenata", rekao je Narin.

Investicije vezane za to su uveliko u toku, a, kako je dodao, namjera Global Portsa je da u prvoj godini od preuzimanja realizuje čak 80 odsto investicija planiranih za prve tri godine.

Prema riječima Narina, jedan broj zaposlenih koje zastupa novoosnovani sindikat imao je određene medijske nastupe u kojima je optužio novog većinskog vlasnika da ne poštuje Kolektivni ugovor.

"Upoznati smo sa svim obavezama koje nam pripadaju, nakon preuzimanja većinskog paketa akcija. Kada je su u pitanju zarade, nijesmo napravili nikakvu promjenu u odnosu na prethodni period", tvrdi Narin.

On je podsjetio da KTGT ima akumulirani gubitak od 14 miliona eura, a poslovanje u prošloj godini završeno je sa gubitkom od oko 650 hiljada eura. Dodatno, kompanija ima obaveze prema dobavljačima uključujući i obaveze prema državi za neisplaćene poreze i doprinose na zarade od oko 1,2 miliona eura.

"I pored rasta obima pretovara u prošloj godini u odnosu na 2012, produktivnost zaposlenih je veoma niska i na nivou je 50 odsto standarda u djelatnosti", kazao je Narin.

U kompaniji je oko 570 zaposlenih, pri čemu, kako je kazao, sadašnji obim poslovanja može da se obavlja sa 260.

"I pored rasta obima pretovara u prošloj godini u odnosu na 2012, produktivnost zaposlenih je veoma niska i na nivou je 50 odsto standarda u djelatnosti"

Global Ports je upravljanje barskom kompanijom preuzeo sredinom januara, imenovanjem članova Borda direktora.

"Reakcija novoosnovanog Sindikata uslijedila je nakon svega deset radnih dana od preuzimanja kompanije. U pitanju je reakcija na isplatu zarada za januar", podsjeća Narin.

Dinamikom koja postoji u kompaniji, zarade za februar isplaćuju se krajem marta.

"Želim da podsjetim da je obračun plata obavljen na isti način kao i prethodnog mjeseca, kada je većinski vlasnik bila država. Kolektivni ugovor predviđa da može doći do smanjenja plata u uslovima otežanog poslovanja. Razumio sam da je još dok je država bila većinski vlasnik, iskorišćena ova mogućnost, kako bi kompanija nastavila da posluje, uz dogovor oko dinamike isplate poreza i doprinosa na zarade", rekao je Narin.

Za sve navedeno, kako kaže, postoji dokumentacija o komunikaciji između predstavnika Sindikalne organizacije KTGT i tadašnjeg Borda direktora.

"Global Ports nije napravio nikakve promjene. Trenutno smo fokusirani na socijalni i investicioni program. Rast zarada će pratiti poboljšanje poslovanja kompanije čemu se nadamo u skoroj budućnosti", saopštio je Narin.

Prosječna zarada u KTGT u prošloj godini godini iznosila je 420 eura neto, odnosno 710 eura bruto.

"Siguran sam da će realizacija socijalnog programa do kraja marta i planiranih investicija do kraja godine, uz adekvatan nastup na tržištu, stvoriti uslove ne samo za povećanje zarada, već i za dodatno zapošljavanje u KTGT", zaključio je Narin.

Bonus video: