CEAC se žalio: Neće prodaju imovine Denkoviču i Pejoviću

Apelacionom sudu se žalili na odluku da se dio imovine proda Denkoviču, a ubrzo će i zbog namjere da se KAP proda Unipromu
129 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.03.2014. 19:14h

Kiparsko - ruski CEAC Olega Deripaske žalio se Apelacionog sudu Crne Gore na odluku stečajnog sudije za KAP Dragana Rakočevića da odbije prigovore CEAC-a kojim je zahtijevano da se zaustavi prodaja imovine KAP-a tivatskoj firmi Politropus Alternative u vlasništvu Ukrajinca Romana Denkoviča.

CEAC, koji je upravljao Kombinatom aluminijuma (KAP) do 8. jula prošle godine kada je uveden stečaj na zahtjev Vlade, prethodno je tražio izuzeće sudije Rakočevića u ovom stečajnom postupku, ali je Apelacioni sud taj zahtjev odbio.

Iz izvora bliskih Deripskinoj kompaniji juče je “Vijestima” potvrđeno da će za koji dan stići žalba Apelacionom sudu Crne Gore i na odluku sudije Rakočevića da odbije prigovore CEAC-a u vezi sa zahtjevima da poništi postupak prodaje glavnog dijela imovine KAP-a nikšićkoj kompaniji Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića.

Uniprom je ponudio za imovinu KAP-a 28 miliona eura. Ponuda Uniproma je uslovljena po nekoliko osnova i sada se čeka formalna saglasnost Pejovića da se pristupi zaključenju kupoprodajnog ugovora.

Kompanija Politropus Alternative ponudila je 450.000 eura za dio imovine Kombinata na prvom tenderu, ali još nije potpisan kupoprodajni ugovor.

Zastupnik CEAC-a Marko Milanović, advokat iz Beograda, u žalbi Apelacionom sudu, između ostalog, je istakao da je sud “pogrešno cijenio materijalno pravo”, i da obrazloženje rješenja sudije “ne korenspondira sa prigovorom stečajnog povjerioca”.

Punomoćnik CEAC-a smatra da je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić prije donošenja odluke o prodaji dijela imovine KAP-a “trebalo da utvrdi cijenu koja bi se mogla ostvariti svakim od tri moguća načina unovčenja imovine”.

CEAC smatra da obavještenje o namjeravanoj prodaji nije bilo u skladu sa Zakonom o stečaju, kao i da ovaj povjerilac smatra da se prodajom imovine dužnika KAP-a “u djelovima mogla ostvariti viša cijena”. CEAC i povezana ruska banka i kompanija potražuju od KAP-a oko 120 miliona.

Punomoćnik CEAC-a smatra da je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić prije donošenja odluke o prodaji dijela imovine KAP-a “trebalo da utvrdi cijenu koja bi se mogla ostvariti svakim od tri moguća načina unovčenja imovine”

Denkovič je najavio investicije od 50 miliona eura ukoliko bude imao podršku države, upošljavanje 300 radnika i izgradnju fabrike za preradu otpada iz dva bazena. Tokom narednih pet godina očekuje olakšice i oslobađanje od kumunalija dok ne izgradi potrebne objekte za dalji razvoj ove industrijske djelatnosti.

On tvrdi da kriza u Ukrajini neće uticati na njegove investicije u Crnoj Gori.

I nikšićki Uniprom je ponudu uslovio time da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 eura po megavatu, da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada.

Bonus video: