Lutrija podijelila poslanike DPS-a

Obje grupe predložile su povećanje fiksne koncesije za kazina, sportske kladionice i aparat klubove
8 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2014. 01:28h

Dvije grupe poslanika DPS-a podnijele su različite predloge izmjena zakona o igrama na sreću i poreza na dohodak fizičkih lica, a novina je da je grupa Nikole Gegaja predložila da se uvede nova koncesija za takozvane lutrijske igre koje priređuje Lutrija Crne Gore.

Na ove igre Lutrije, koja je u većinskom vlasništvu biznismena Save Grbovića Džigija, do sada su plaćali samo naknadu od 10 odsto mjesečnih uplata umanjenih za fond dobitaka. Predlogom Gegaja i Radovana Obradovića uvodi se i fiksna koncesija od 65.000 eura godišnje, a još 10 odsto se plaća na ukupne prihode bez umanjenja za fond dobitaka. Oni su naveli da bi ovim predlogom svi priređivači bilo ravnopravno oporezovani.

Obje grupe predložile su povećanje fiksne koncesije za kazina, sportske kladionice i aparat klubove, kao i da se oporezuju dobici, ali u drugačijim iznosima i uslovima. Poslanici Zoran Jelić, Filip Vuković, Veljko Zarubica, Marta Šćepanović i Zorica Kovačević predložili su da se fiksna koncesija poveća za 50 odsto, kao i da se uvede porez od 15 odsto na sve dobitke preko 100 eura, ali nisu predvidjeli povećanja za lutrijske igre.

Njihove kolege Gegaj i Obradović su predložili da se koncesije povećaju za 30 odsto, kao i da se oporezuju svi dobici bez obzira na iznos. Jelićeva grupa predložila je da porez na dobitke obračunava i uplaćuje priređivač, dok Gegaj i Obradović smatraju da igrači treba da podnesu godišnju poresku prijavu kada će im se obračunati porez. Fiksna koncesija za kazina iznosi 50.000 eura godišnje, za kladionice 500 eura po uplatnom mjestu mjesečno i za klubove 50 eura po aparatu mjesečno. Ovi priređivači plaćaju i varijabilnu od 10 odsto prihoda za prethodni mjesec i ona ovim predlozima nije mijenjana.

Jelićeva grupa smatra da bi njihov predlog o povećanju koncesija donio budžetu dodatnih milion i po eura, a nisi izračunali koliko bi se dobilo od poreza na dobitke. Oni smatraju da dobici manji od 100 eura treba da budu izuzeti zbog skraćenja procedura i jednostavnijeg obračuna.

Gegajeva grupa traži oporezivanje svih dobitaka jer oni “nemaju socijalni karakter”.

Navode i da bi povećanje koncesije za 50 odsto bilo previše, da bi ugrozilo ovu djelatnost i smanjilo broj zaposlenih.

Galerija

Bonus video: