Vlada usvojila Opšti kolektivni ugovor

Tekst Opšteg koletivnog ugovora (OKU) prihvaćen je juče na sjednici Socijalnog savjeta
3 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2014. 15:20h

Vlada je usvojila Prijedlog opšteg kolektivnog ugovora OKU i Informaciju Radne grupe za pripremu Prijedloga OKU, koje je dostavilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Tekst Opšteg koletivnog ugovora (OKU) prihvaćen je juče na sjednici Socijalnog savjeta, a predsjednik Savjeta i ministar rada Predrag Bošković najavio je da bi danas mogao biti potpisan.

Socijalni partneri su pristali da OKU, koji u najvećoj mjeri definiše prava radnika, traje dvije godine i da ukoliko 60 dana prije njegovog isteka niko ne podnese inicijativu za izmjene ili pisanje novog, on nastavi sa važenjem. Prethodni OKU je prestao da važi 30. septembra 2012. i pregovori oko novog su sa prekidima trajali oko dvije godine.

Bošković je rekao da još jedino Vlada nije potvrdila da je saglasna sa tekstom OKU i da se nada da će to biti urađeno na današnjoj sjednici i da bi već sjutra mogao biti potpisan.

Unija poslodavaca, Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata su tekstu OKU dali zeleno svjetlo. Bošković je objasnio da OKU ne donosi neke bitne novosti u odnosu na raniji tekst ali da je jako bitno da on postoji jer “je preciznije definisao odredbe Zakona o radu čije značajne odredbe nijesu mogle biti primijenjene bez njega”.

Na Socijalnom savjetu predstavljen je i na nacrt zakona o zaradama u javnom sektoru. Predloženo je i da Ministarstvo ekonomije sagleda Zakon o stečaju koji bi mogao biti promijenjen

Galerija

Bonus video: