Javna debata

Nacrt zakona o javnim nabavkama: Izbjegnuti bitni zahtjevi Brisela

Begović smatra da bi među budućim članovima državne komisije trebalo da bude “jedan predstavnik iz realnog sektora”
0 komentar(a)
Javna deata o Zakonu o javnim nabavkama, Foto: Vesko Belojević
Javna deata o Zakonu o javnim nabavkama, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.03.2014. 07:45h

Predstavnici Unije poslodavaca, nevladinog sektora i privatnici koji prodaju medicinsku opremu insistiraju da ubuduće članove državne Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki umjesto Vlade bira Skupština Crne Gore.

“Insistiraćemo da članove komisije ne formira Vlada već da ih bira Skupština”, poručio je predstavnik Unije poslodavaca Branislav Begović na debati o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama.

Uprava za javne nabavke organizovala je u utorak debatu o tom nacrtu, koji će uskoro Ministarstvo finansija predložiti Vladi na razmatranje.

Begović smatra da bi među budućim članovima državne komisije trebalo da bude “jedan predstavnik iz realnog sektora”.

Predlagači dopune zakona nijesu uvrstili u nacrt propisa da Skupština bira članove Komisije, iako je Vladi takva preporuka, napominje Jovana Marović iz Instituta Alternativa, upućena prošle godine i iz EU. Ona je zamjerila Upravi što u predloženim izmjenama nijesu poštovane tri mjere predložene iz Evropske komisije.

“Inspektorima za javne nabavke trebalo je dati ovlašćenja da kontrolišu realizaciju ugovora o nabavkama. Zbog čega se ne uvode negativne reference za ponuđače koji su kršili zakon i zašto nije uspostavljena obaveza da članove Komisije bira Skupština, istakla je Marović.

Ona je pitala da li je neko snosio prekršajnu odgovornost zbog nepoštovanja ZJN i navela da 19 obveznika u kontinuitetu Komisiji ne dostavljaju godišnje izvještaje o nabavkama.

Direktorica firme Osmi red D Angelina Vuković tražila je, između ostalog, novčane kazne za naručioce nabavki koji rade suprotno zakonu. Ministar finansija Radoje Žugić rekao je da je u državnim nabavkama bitna komponenta borba protiv korupcije i naveo da je u postupcima od 2007. do 2013. preko javnih nabavki potrošeno dvije i po milijarde eura.

Preporučujemo za Vas