Perišić: CEAC pravi medijski pritisak zbog tužbi za arbitražu

CEAC sumnja da će imati objektivnu domaću istragu tužilaštva, pa planira da pokrene međunarodnu
63 pregleda 2 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.03.2014. 14:58h

Kiparsko-ruska Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC) tražila je od državnog tužilaštva da ispita da li je Montenegro bonus nanio štetu povjeriocima Kombinata aluminijuma.

Oni traže da se ispita šta se desilo sa 3.146,6 tona aluminijuma vrijednog oko pet miliona eura koji je bio u skladištu KAP-a u trenutku uvođenja stečaja.

Iz stečajne uprave je ranije saopšteno da je ovaj aluminijum prodat i da su tim novcem nekoliko mjeseci pokrivali troškove proizvodnje i plaćali račune za struju.

Obećano je da će nakon završetka stečaja taj iznos biti nadoknađen povjeriocima, a to će biti obaveza Montenegro bonusa.

Stečajni upravnik Veselin Perišić juče je kazao da CEAC stvara pritisak preko medija zbog arbitraže koja je u toku.

On je istakao da je predstavniku CEAC-a u bordu povjerilaca objašnjeno da je u trenutku uvođenja stečaja bilo neophodno očuvati proizvodnju aluminijuma, a da je alternativa tome bilo „havarijsko zaustavljanje proizvodnje i šteta od najmanje 15 miliona eura, plus ostale nesagledive posljedice na ekologiju“.

Perišić je napomenuo da su prema ugovoru sa Montenegro bonusom “povjerioci KAP-a maksimalno zaštićeni“.

Zbog uloge Vlade, kao osnivača Montenegro bonusa, CEAC je, kako su naveli, “svjestan činjenice da teško može da računa na objektivnu istragu”, pa namjeravaju pokrenuti međunarodnu istragu.

Ova kompanija je pokrenula dva arbitražna postupka protiv države Crne Gore zbog Kombinata aliminijuma kojima traže odštete od 100 i 600 miliona eura.

CEAC Olega Deripaske je jedan od akcionara i povjerilaca KAP-a, a njime je upravljao od privatizacije 2005. godine do uvođenja stečaja u julu prošle godine.

Bonus video: