EPCG hitno nabavila travnjak za 12.000 eura jer je "vanredno stanje"

EPCG se pozvala na član za hitne nabavke u slučaju "spasavanje od katastrofa i većih nesreća"
159 pregleda 0 komentar(a)
travnjak EPCG, Foto: Printscreen
travnjak EPCG, Foto: Printscreen
Ažurirano: 16.08.2018. 19:05h

Koristeći pravo izuzetka predviđeno članom 3 Zakona o javnim nabavkama, u slučaju nabavke koje se sprovodi za zaštitu i spasavanje od katastrofa i većih nesreća - vanrednog stanja, Elektroprivreda je sprovela hitnu nabavku uređenje travnjaka ispred upravne zgrade u Nikšiću i za te radove platila 11.900 eura nikšićkoj firmi Garden Lux čiji je vlasnik Šćepan Burić.

Iz EPCG tvrde, međutim, za “Vijesti” da se ne radi o nabavci u slučaju vanrednog stanja već da im je navodno “takav tipski obrazac za sve nabavke male vrijednosti”.

Zahtjevom za nabavku koji je u junu pokrenuo bivši direktor HE “Perućica”, a sada rukovodilac Sektora u Direkciji za opšte poslove EPCG Mirko Kilibarda, predviđeno je uređenje dvorišnog dijela Upravne zgrade EPCG sa izradom travnjaka i sistema za navodnjavanje.

Tu vanrednu nabavku pored Kilibarde odobrila je izvršni rukovodilac Direkcije za opšte poslove mr Olga Radović, a za projekt menadžera i realizaciju ove nabavke imenovana je Nataša Nikolić.

“Zahtjev za dostavljanje ponuda za nabavku male vrijednosti je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Pravilnikom EPCG za nabavke male vrijednosti, upućen na adrese tri kompanije: Montegarden AS, Garden Lux i Zeleni vrtovi. Najpovoljnijom ocijenjena je ponuda kompanije Garden Lux, koja je ponudila cijenu od 11.990,13 eura (sa uračunatim PDV-om), najnižu od tri pristigle na tender”, dodali su iz EPCG.

Predmjer radova koji je tražen zahtjevom za dostavljanje ponuda je, kako napominju iz EPCG, sastoji se od 13 tačaka.

“Pored toga realizovana je i usluga pripreme zemljišta, tretiranja odgovarajućim preparatima te nabavka i ugradnja odgovarajućeg sistema za navodnjavanje sa pripadajućom oprememom, kao i još jedan broj usluga”, naveli su iz EPCG.

Šta piše u Ustavu o vanrednom stanju

Prema Ustavu Crne Gore vanredno stanje se može proglasiti u slučaju velikih prirodnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i epidemija. Većeg narušavanja javnog reda i mira, kao i u slučaju ugrožavanja ili pokušaja rušenja ustavnog poretka.

Izvori “Vijesti” iz Nikšića tvrde da najveći problem po bezbjednost i slobodno kretanje građana ovog grada prave postavljanjene prskalice koje prskaju prolaznike i oni su prinuđeni u širokom krugu da zaobilaze trotoar ispred Upravne zgrade EPCG.

Bonus video: