Advokat: Krivično djelo je ako Brković proda hotel Igalo

Brkovićeva Vektra Boka od Savjeta za privatizaciju zatražila saglasnost za prodaju hotela Plaža, polusrušenog i zatvorenog hotela Igalo, srušenog Tamarisa i parka u kome je nekada bio hotel Boka koji je srušen nakon zemljotresa
709 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.08.2018. 18:26h

Vlasnik Vektra Boke Dragan Brković neće moći da proda hotel Igalo, kako je planirao, jer je objekat pod privremenom sudskom mjerom otuđenja u korist ranijih vlasnika. Ukoliko neko proda taj hotel, to će biti krivično djelo, rekao je advokat Vukašin Šimrak.

Šimrak zastupa porodici Acović, ranije vlasnike te lokacije koja je nacionalizovana - oduzeta nakon drugog svjetskog rata.

"Prodaja hotela Igalo nije moguća jer je u katastru nepokretnosti upisana zabilježba privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja u korist ranijih vlasnika Acovića”, kazao je Šimrak.

Uvjeren je da nema kupca koji bi pod takvim uslovima kupio objekat.

Vektra Boka, u vlasništvu Brkovićeve kompanije Vektra Montenegro, krajem prošlog mjeseca je od Savjeta za privatizaciju zatražila saglasnost za prodaju hotela Plaža, koji je jedini u funkciji, polusrušenog i zatvorenog hotela Igalo, srušenog Tamarisa i parka u kome je nekada bio hotel Boka koji je srušen nakon zemljotresa.

Radna grupa koju je formirao Savjet za privatizaciju do kraja septembra trebalo bi da sakupi sve relevantne činjenice na osnovu kojih bi trebalo da bude odlučeno da li će Vektra Boka dobiti saglasnost za prodaju. U privatizacionom ugovoru kojeg su osim Vektre Boke, potpisali Vlada i Opština Herceg Novi, precizirano je da ne smiju biti prodati hoteli Plaža, Tamaris, Igalo, Boka i objekat Žanjic.

U katastar nepokretnosti upisana je i izabilježba postupka ranijih vlasnika za povraćaj parka Boka.

“Zabilježbe su upisane prije privatizacije tako da je novi vlasnik akcijskog kapitala bio upoznat sa tim postupcima, a time i preuzeo sve rizike tih postupaka”, objašnjava Šimrak.

Većinski paket akcija državnih fondova HTP Boka prodat je krajem 2007. godine Vektri za 22,2 miliona eura, ili za gotovo 50 miliona eura manje, nego što je bio procijenjen akcionarski kapital turističkog kompleksa.

Neposredno uoči potpisivanja ugovora Brković je od mađarskih kompanija kupio 33 odsto njihovog akcionarskog udjela, tako da je ostvario kontrolu u Vektra Boki sa oko 92 odsto vlasništva.

Kada je preuzeo HTP Boka, novi vlasnik je obećao da će ulaganja u četiri hotela biti šestostruko veća od 60 miliona koliko su ugovorene obaveze i da će do 2010. godine biti izgrađeno ukupno 200 hiljada kvadrata hotelskih objekata. Tada je rečeno da će gradnja hotela Boka u centru grada na mjestu istoimenog hotela koji je srušen nakon zemljotresa početi 1. novembra 2008. godine, kao i rušenje, pa onda izgradnja hotela Tamaris, Igalo i Plaža.

Najavljeno je da će brojni ugostiteljski objekti, poput motela Borići, Žanjice, nekadašnji hoteli Topola i Rudnik, restorani i drugi objekti takođe biti renovirani i prilagođeni potrebama elitnog turizma, koji kompanija Vektra Montenegro namjerava da razvija u Herceg Novom.

Kako do predviđenog roka nije ispunila nijednu obavezu, aneksom osnovnog ugovora Vektri Montenegro data je mogućnost da počne da gradi hotele u roku od tri godine od usvajanja planskih dokumenata, što takođe nije ispunjeno, iako je Opština Herceg Novi usvojila urbanističke projekte za hotele Tamaris i Plaža 2009. odnosno 2010. godine.

Privredni sud uveo je stečaj 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema CKB. U decembru 2015. izglasan je Plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP faktoringa postupak je trajao još godinu. Planom reorganizacije predviđeno je da se prodajom dijela obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova, najvećim dijelom prodajom imovine.

Milovan Baždar, funkcioner Građanskog pokreta URA, kaže da su stečaj i od Privrednog suda odobrena reorganizacija farsa jer je bilo jasno da Vektra nema izgleda da oživi “mrtvaca” kojeg je prethodno “udavila”.

"I eto stečaj se završava u likvidaciji, odnosno u rasprodaji imovine bez naročitih šansi da bi neki jaki hotelijer mogao konačno pojačati novsku turističku ponudu. Dugovi su ogromni i dalje se gomilaju, pa je za očekivati da banke i drugi povjerioci uz Opštinu ostanu ‘kratkih rukava’. Što bi naš narod rekao ‘pojeo vuk magarca i nikom ništa’”, zaključuje Baždar.

Kupoprodajni ugovor štetan jer štiti Brkovića, a ne državu

“Potpisani kupoprodajni ugovor je krajnje štetan, s obzirom na to da Vlada pojedinim odredbama nije dovoljno zaštitila javni interes, već je favorizovala kupca. Prije svega, raskidnim klauzulama je propisano da će prodavac kupcu vratiti 70 odsto kupoprodajne cijene (što je 15,5 miliona) ukoliko uđe u stečaj, a realizovao je polovinu investicionog programa, kao i da će u tom slučaju vratiti i 10 odsto ukupnog investiranog iznosa”, navedeno je u istraživanju koje je prije nekoliko godina uradio MANS.

“Već odavno je jasno svima koji su makar povremeno pratili ovaj privatizacioni aranžman da je u pitanju primjer kumovskog i klijentelističkog projekta režima i odabranog tajkuna. Od početka je sve išlo naopako i protivno interesu grada i države”, ističe mr Milovan Baždar, uvjeren da sa Vektrom treba raskinuti ugovor.

Baždar konstatuje da je klauzula o obeštećenju propalog investitora nepotpuna i protivna elementarnom interesu države.

“Namjerno i pogrešno se tumači sa ciljem da se u javnosti izgradi alibi za nečinjenje Savjeta i Vlade. Obeštećenje bi se sigurno moralo umanjiti za sve nastale štete po imovinu - aktivu bivše HTP Boka”, kazao je Baždar.

Acovići iz Švajcarske 27 godina traže pravdu za oduzetu zemlju

U sudskom postupku koji je trajao 27 godina pravni nasljedici porodice Acović dobili su pravosnažnu presudu za isplatu tri miliona eura naknade za zemljište na kome je izgrađen hotel Igalo.

“Međutim, Vrhovni sud je promijenio stav nasuprot mnogobrojnih odluka koje je do tada donosio u istovjetnim postupcima, što je očigledno bilo namjenski u cilju zaštite ugovornih strana iz postupka privatizacije i predstavljao je pravno nasilje”, ističe Šimrak.

Nakon usvojene žalbe na Ustavnom sudu predmet je vraćen Vrhovnom sudu koji još nije donio novu odluku, iako je prošao zakonski rok u kojem je to trebalo učiniti.

Acovići koji su švajcarski državljani spremni su na dogovor, ali ako se, kako ističe Šimprak, nastavi pravno nasilje o svemu će obavijestiti međunarodne institucije.

I zemljište u centru grada gdje je bio hotel Boka koji je srušen u zemljotresu, takođe traže stari vlasnici - potomci porodica Stanković-Acović. Stari vlasnici potražuju i Bokinu imovinu na Žanjicama.

Obećanjima samo kupovao vrijeme

“Brković je kupio već potpuno ruiniranu firmu, opterećenu brojnim pokrenutim zahtjevima za restituciju. On je samo kupovao vrijeme tadašnjoj i sadašnjoj vladajućoj eliti, koji su i prije njega rasprodavali pojedine profitabilne segmente HTP Boka koji nijesu bili opterećeni: Riblji restoran u centru grada, kuću Konjevića, Renta Vile, restoran Žalo, piceriju Zdravljak, hotel Topla, hotel Centar, hotel Rivijera, sve za malu cijenu”, ističe analitičar Gojko Pejović.

Navodi da je slična situacija bila i prilikom prodaje bivše Vojne bolnice u Meljinama firmi iz Atlas grupe.

"I Dragan Brković i Duško Knežević su u momentu kupovine navedenih firmi već bili u finansijskim problemima i upućeni su znali da oni teško mogu biti strateški investitori”, tvrdi Pejović.

“Da su mogli, kao Čedo Popović vlasnik Carina koji je privatizovao TUP Južni Jadran, prodati dio imovine da bi nešto novo izgradili oni bi sigurno tako i postupili. Međutim, razlika je značajna, imovina Južnog Jadrana nije opterećena zahtjevima za restitucijom, a ova Vektra Boke jeste. Sud u Strazburu, kao i zapadne ambasade nadgledaju sudske procese, a u pojedine su kroz zahtjeve za restituciju uključeni i njihovi državljani”, kazao je Pejović.

Bonus video: