Vlada ne poštuje zakon, nego želje A2A: Mute jer bi otpis 45 miliona eura

Prema zamisli A2A, udio države bio bi povećan sa nekoliko desetina hiljada, a hoće da se 45 miliona poreza otpiše da EPCG ne bi bila u minusu od 15 miliona za 2013.
16 komentar(a)
Vladimir Kavarić Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.03.2014. 19:36h

Vlada Mila Đukanovića neće da poštuje ovogodišnji Zakon o budžetu Crne Gore, koji je odobrila Skupština i obavezala državu da naplati poreski dug Elektroprivrede od 45 miliona eura tako što će tim novcem povećati vlasništvo države u EPCG. Umjesto toga, izvršna vlast pristaje na zahtjev italijanskog partnera A2A, kojim bi preko emisije akcija uvećali udio države u EPCG sa 55 na preko 57 odsto, ali drugi korak je da parlamentu opet praktično traže otpis poreza od 45 miliona jer bi korišćenjem tog ukupnog iznosa EPCG bilježila gubitak od 15 miliona u 2013.

Da je takav zahtjev A2A, “Vijestima” je nezvanično potvrđeno iz izvora bliskih toj kompaniji, ali i vladajućoj koaliciji. Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo ekonomije je pristalo na model koji zahtijeva A2A, pošto EPCG ne može da naplati dug za struju Kombinata aluminijuma. Prema saznanjima “Vijesti”, za emisiju akcija po zamisli A2A, bilo bi upotrijebljeno samo nekoliko desetina hiljada eura.

Vlada je već prekršila član zakona, na koji je pristala krajem prošle godine, jer povećanje kapitala države neće završiti do kraja marta. Skupštinu akcionara su odložili za 11. april. Promjenu modela mogu tražiti parlamentu iniciranjem rebalansa budžeta i eventualno predlaganjem zakona koji bi dozvolio da se ne upotrijebi 45 miliona, a samim tim da se ne izmiri poreski dug EPCG. Iz Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije zvanično su potvrdili da je skupština odložena jer se očekuje usaglašavanje finalnog modela konverzije poreskog duga u akcijski kapital.

„Italijanski partner je predložio modifikaciju modela koji je dio Zakona o budžetu jer bi se njegovom realizacijom iskazao gubitak poslovanja EPCG u 2013, koji bi se namirio iz kapitala koji bi država povećala”, saopšteno je iz dva resora Vlade. Modifikacija modela predviđa emisiju akcija za postojeće akcionare po cijeni od 0,01 euro, pri čemu A2A neće koristiti svoje pravo na upis svog dijela akcija.

“Po trenutnoj prosječnoj nominalnoj vrijednosti, ove akcije vrijede oko 45 miliona“, navode iz ministarstva. Zakon obavezuje da to urade po nominalnoj vrijednosti akcija. Iz Vladinih resora ističu da bi, nakon te transakcije, država imala oko 57 odsto akcija, kao u prvobitnom modelu. Tvrde da bi država “naplatila poreska potraživanja iz razlike kupovne cijene dijela kapitala i njegove nominalne vrijednosti, a EPCG bi iskazala pozitivan rezultat”.

Plus bi bio, saznaju “Vijesti”, oko 30 miliona. Poslanik SDP-a Damir Šehović pismom je juče upozorio predsjednika Odbora direktora EPCG Srđana Kovačevića te ministre ekonomije i finansija Vladimira Kavarića i Radoja Žugića da poštuju Zakon o budžetu.

Bonus video: