Zakon tjera agencije da rade na crno, procvat sive ekonomije u izletničkom turizmu

“Predložili smo tokom javne rasprave da se najzad i u Crnoj Gori uvede centralni registar fiskalnih kasa i 24-satno elektronsko praćenje rada fiskalnih kasa, što još nije praksa, jedino u Crnoj Gori”, rekli su iz NU
203 pregleda 1 komentar(a)
Bečići, Foto: Vuk Lajović
Bečići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.08.2018. 12:55h

Nevladino udruženje Crnogorske turističke agencije upozorile su na procvat sive ekonomije u izletničkom turizmu nakon stupanja na snagu novog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

“Zbog novih čudniih uslova za dobijanje licence za rad turističkih agencija mnogi privrednici su odlučili da rade bez licence, a s obzirom na to da inspekcija nije sposobna da onemogući nelegalan rad, dogodine je za očekivati da se još jedan broj privrednika iz legalnog rada prebaci u nelegalan”, saopštili su iz NU.

Podsjećaju da je Zakonom definisano da prije nego dobije licenca za rad, agencija mora podnijeti dokaz o zaposlenom kadru, ugovor o radu i prijava za osiguranje.

“Drugi čudan uslov je da se radi dobijanja licence priloži dokaz o ostvarenim ukupnim prihodima agencije u prethodnoj godini. Novina iz novog zakona je i da se za svaku agenciju i ekspozituru iste agencije prilozi jemstvo u iznosu 15000 eura, ranije je jemstvo bilo samo za agenciju”, naveli su iz NU.

NU Crnogorsko turisticke agencije je, kako kažu, tokom javne rasprave na nacrt Zakona o turizmu i ugostiteljstvu pisanim putem predložilo da se ovi uslovi izbace jer su suprotni ustavnim pravima međunarodnim sporazumima i vazećim zakonima i da će za poslejdicu imati rast sive ekonomije u oblasti rada turističkih agencija.

“Predložili smo tokom javne rasprave da se najzad i u Crnoj Gori uvede centralni registar fiskalnih kasa i 24-satno elektronsko praćenje rada fiskalnih kasa, što još nije praksa, jedino u Crnoj Gori”, rekli su iz NU.

Oni su desetak puta prijavili nelegalne organizatore izleta koji, trenutno i od samog početka sezone, pored reklamne table i na prodajno informativnom punktu za koji je rješenje o lokaciji donijelo JP Morsko dobro, na šetalištu u Bečićima prodaju izlete.

“Da se nelegalno prodaju izleti upoznato je Ministarstvo turizma i održivog razvoja, Uprava za inspekcijske poslove i komunalna policija. Ni jedan organ i služba u Crnoj Gori ne može ili ne želi da onemogući dalju nelegalnu prodaju i organizaciju izleta. Za sve navedeno posjedujemo dokumentaciju i ostao nam je jedina mogućnost da javno ukazemo na sivu ekonomiju u oblasti rada turističkih agencija”, kazali su iz NU.

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu stupio je na snagu 6. januara ove godine. Iz Vlade su ranije kazali da je osnovni cilj ovog Zakona usmjeren ka bržem, efikasnijem i deverzifikovanijem razvoju turizma i ugostiteljstva u svim djelovima države i smanjenju sive zone.

Bonus video: