Zajednička strategija za privlačenje investicija

NPC okuplja poslanike 25 parlamentarnih odbora iz Crne Gore , Srbije, Albanije, BiH, Kosova , Makedonije
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 16:31h

Predstavnci Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana (NPC) ocijenili su da je potrebno izraditi zajedničke strategije privlačenja investicija za region Zapadnog Balkana, važnost i predvidljivost poreske politike i izjednačiti status stranih i domaćih investitora u cilju obezbjeđivanja povoljnog investicionog ambijenta.

Na zajedničkoj konferenciji u Beogradu, kako se navodi na sajtu Skupštine, posebno je naglašena uloga zakonodavne vlasti u kontroli i nadzoru sprovođenja politika koje se odnose na oblast investicija. Konstatovano je da da jačanjem uloge Parlamenta u regionu jača i uloga matičnih radnih tijela,kroz analizu prihvatanje ili mijenjanje predloženih zakona.

„Ukazano je da u zemljama regiona treba raditi na cost benefit analizi zakonodavstva i analizi uticaja na konkurentnost kod sprovođenja politike državne pomoći.Fokus interesovanja treba usmjeriti na analizu uticaja državne pomoći na konkurentnost i efektivnost i efikasnost ulaganja“ navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je potrebno jačati međusobne saradnje relevantnih skupštinskih odbora, vladinih agencija i privrednih komora kao nekih od značajnijih mehanizama za podsticanje same konkurentnosti.

NPC okuplja poslanike 25 parlamentarnih odbora iz Crne Gore , Srbije, Albanije, BiH, Kosova , Makedonije a konferencija je organizovana uz podršku Vestiminsterske fondacije za demokratiju.

Na konfereniciji su usvojene preporuke koje se odnose na tri oblasti i to uloga Skupštine u donošenju zakonskih rješenja u cilju unapređenja konkurentnosti i investicija, preporuke usmjerene ka uspostavljanju regionalnih inicijativa za podsticanje ekonomskog razvoja regiona i preporuke za razvoj nadzornih kapaciteta za kontrolu politika državne pomoći, podsticanja konkurentnosti i privlačenja stranih direktnih investicija.

Predsjednik odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore Aleksandar Damjanović (SNP) predsjedavaće NPC-om sledećih šest mjeseci.

Galerija

Bonus video: