Forum 2010: Autoput problematičan sa aspekta zaduženosti

Rakčević je naveo da Forum 2010 podržava gradnju novih puteva u Crnoj Gori ali ne po svaku cijenu, u ovom trenutku i ne uz nametanje "dužničkog ropstva" logikom svršenog čina
11 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Žarko Rakčević, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 02.03.2014. 11:03h

Izgradnja dionice od 38 kilometara autoputa Bar-Boljari krajnje je problematična sa aspekta postojeće zaduženosti i mogućnosti servisiranja javnog duga u narednim godinama, a državi neće donijeti toliko značajne multiplikativne efekte, ocijenio je predsjednik Foruma 2010, Žarko Rakčević.

On je naveo da Forum 2010 podržava gradnju novih puteva u Crnoj Gori ali ne po svaku cijenu, u ovom trenutku i ne uz nametanje "dužničkog ropstva" logikom svršenog čina.

"Postavlja se pitanje da li se zadužujemo produktivno sa stanovištva mogućnosti servisiranja javnog duga u narednim godinama", rekao je Rakčević agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, izgradnja tih 38 kilometara u kratkom i srednjem roku neće donijeti toliko značajne multiplikativne efekte državi sa aspekta saobraćaja, transporta robe, povećanja turističkog prometa i angažovanja domaće operative i radne snage.

On je podsjetio da nije pitanje da li je dobro graditi mnogo bolju putnu infrastrukturu ili da li je dobro povezivati sjever i jug i integrisati prostor Crne Gore. Nije čak ni pitanje da li mogu ozbiljne kineske kompanije kvalitetno završtiti 40-tak kilometara autoputa za četiri godine.

"Osnovno pitanje je da li je pametno i prioritetno da se već prezadužena zemlja dodatno zaduži za milijardu eura , sa kamatama, da bi izgradili samo parče autoputa", smatra Rakčević.

On je precizirao da postaje krajnje problematično upravljanje javnim dugom, jer suštinski sa 680 miliona eura koliko bi trebalo dati garancije kineskoj Exim banci i 120 miliona eura koliko bi Crna Gora trebalo da se dodatno zaduži, tih 809 miliona eura sa kamatama će povećati dug države za milijardu eura.

"Osnovno pitanje je da li je pametno i prioritetno da se već prezadužena zemlja dodatno zaduži za milijardu eura , sa kamatama, da bi izgradili samo parče autoputa", smatra Rakčević

Crna Gora bi se, kako smatra, ogromnim dodatnim zaduživanjem izložila visokom riziku da joj se još više sroza kreditni ugled i rejting na međunarodnom tržištu kapitala što bi moglo destimulisati i najhrabrije investitore da ulažu.

"Budžet Crne Gore je 1,5 milijardi eura i uz dodatno zaduživanje bi ubrzo mogli doći u situaciju da se gotovo polovina državnog budžeta odvaja za otplatu glavnice i kamata", rekao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, figurativno rečeno to bi značilo kao da se prosječno crnogorsko domaćinstvo, sa mjesečnim budžetom od 800 eura, dodatno zadužuje da bi napravilo bolji prilaz kući, po cijenu da u narednih 20 godina mjesečno "od crkavice" vraća dug 400 eura.

"Da li je to pametno i prioritet ili je prioritet nahraniti čeljad u kući, platiti struju i komunalije, uzorati baštinu i posaditi nešto da rodi već ovog ljeta?", pitao je Rakčević.

On smatra da je paradoks crnogorske svakodnevice to što se država još jednom zadužuje, a javnosti se prezentira kao ogroman uspjeh vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) zaduživanje pod povoljnim uslovima.

"Upozorava Svjetska banka (SB), pa čak i Centralna banka (CBCG) na opasnost da u narednoj i 2016. godini dospijevaju emisije euroobveznica i da će biti potrebno novo zaduživanje, jer njihov ukupan iznos neće biti moguće otplatiti iz redovnih prihoda", podsjetio je Rakčević.

"Dakle, mi se već sa postojećim nivoom duga zadužujemo da bi popunili budžetske rupe i da bi vratili prispjele kredite".

Opravdano se, kako je dodao, upozorava da je glavni rizik po fiskalnu održivost sistema nastavak tendencije rasta javnog duga.

"Posebnu opasnost predstavlja potreba za finansiranje ili kofinansiranje krupnih infrastrukturnih projekata u kojima se može ugroziti fiskalna održivost našeg sistema", zaključio je Rakčević.

Predstavnici Vlade i China Road and Bridge Corporation (CRBC) potpisali su u srijedu okvirni sporazum i ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare, čime su stvoreni uslovi za aranžman sa Exim bankom.

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i CRBC, o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara.

Ugovor je parafiran 1. februara.

CCCC i CRBC su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Bonus video: