Luka Bar: Manji sindikat traži ostavku Radusinovića

Lučki radnici iz Bara kažu da je nepoštovanje kolektivnog ugovora jedan od uslova za raskid
91 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Kontejnerski terminali, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Kontejnerski terminali, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 02.03.2014. 17:37h

Zbog kršenja Kolektivnog ugovora od strane novog vlasnika iz Turske, Sindikalna organizacija AD Kontejnerski terminal i generalni tereti (KGTG) zatražila je od države da pokrene postupak raskida kupoprodajnog ugovora sa Global ports holding.

Lučki radnici iz Bara kažu da je nepoštovanje kolektivnog ugovora jedan od uslova za raskid.

Sindikalci traže i neopozivu ostavku Andrije Radusinovića, dosadašnjeg izvršnog direktora AD KTGT.

Ova dva zaključka sindikalaca uslijedili su preksinoć nakon što je radnicima najvećeg barskog preduzeća, pored više obećanja većinskog vlasnika i izvršnog menadžmenta, ipak nisu povećane januarske plate shodno Kolektivnom ugovoru.

„Naša strahovanja koja smo imali nekoliko prethodnih mjeseci obistinila su se nažalost već na prvom testu. Januarska plata koja je isplaćena zaposlenima u LTGT u petak nije bila u skladu sa KU, niti sa Vladinom uredbom o obračunu zarada od januara 2011”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima koje je potpisao Luka Klisić, predsjednik sindikalne organizacije KGTG.

Klisić je podsjetio da su od početka procesa privatizacije KTGT radnicima Vlada “i svi ostali subjekti koji su učestvovali u tom procesu” obećavali da će kolektivni ugovor novi vlasnik morati da ispoštuje u cjelini.

„Nažalost, nakon par sastanaka oba sindikata sa novim vlasnikom i menadžmentom kompanije i ličnog obećanja izvršnog direktora Radusinovića da će se bar djelimično ova januarska plata isplatiti po kolektivnom ugovoru, radnici su doživjeli šok kada su u petak vidjeli da su prevareni. Mi smo i dalje pri istom stavu da nije niko protiv privatizacije, ali potpisani ugovor mora biti poštovan u cjelini”, rekao je Klisić.

Izvršni odbor sindikata KTGT, koji je član Unija slobodnih sindikata, o svojim zaključcima je upoznao i većinski sindikat AD KTGT, iskazujući uvjerenje da će dobiti od njih podršku u ovim zahtjevima „čiji je cilj primarna zaštita radničkih prava”.

Bonus video: