Šehović: Parlament se ne može zaobići u konačnoj odluci o prodaji KAP-a

Očekuju se prigovori onih kojima KAP duguje, a bivši ruski vlasnici su nedavno tražili da se tender poništi jer nije zakonit
10 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2014. 16:07h

Zakonska procedura vezana za donošenje konačne odluke o ponudi za imovinu KAP-a jasna i podrazumijeva da se za konačnu prodaju te imovine mora obezbijediti saglasnost Skupštine, kazao je poslanik SDP-a Damir Šehović.

“To je definisano Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko - metalurškom sektoru, koji je na snazi, a koji je usvojen 20. novembra 2013. U skladu sa tim zakonom, odluka o prodaji strateškom investitoru i zaključenje ugovora o prodaji se može izvršiti tek nakon pribavljanja saglasnosti od strane Skupštine. To je jasno precizirano članom tri tog zakona. Kakva će biti odluka Ustavnog suda ostaje da se vidi, a do tada se Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru mora poštovati”, poručio je Šehović.

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić prihvatio je ponudu nikšićkog Uniproma Veselina Pejovića da mu proda proizvodnju aluminijuma i imovinu KAP-a za 28 miliona eura. Od toga bi 15 miliona uplatio odmah, a ostatak u dogovoru sa povjeriocima.

Konačnu riječ o tome daće Skupština Crne Gore prema zakonu o KAP-u, ukoliko ga u međuvremenu ne poništi Ustavni sud, gdje ga vladajuća DPS, preko Vlade, pokušava oboriti.

Na pitanje da li će odluka o izboru ponude Uniproma biti proslijeđena Skupštini, Perišić je odgovorio

"Vidjećemo koliko će bitiprigovora, kakva će biti odluka stečajnog sudije i kakva će biti sudbina zakona pred Ustavnim sudom. Do tada ćemo znati šta dalje, da li će odluka ići u pravcu parlamenta ili ne."

I rad KAP-a u bankrotu plaća se novcem građana, a Perišić je kazao da je jedinu ponudu na drugom tenderu prihvatio jer nije bilo drugog izbora. „Ćelije se same gase, a svako odlaganje prodaje i eventualno treći krug nosio bi rizik da u njemu ne bi imali nijednog kupca”, rekao je Perišić, ističući da je tako odlučio nakon konsultacija sa sudijom i mišljenja Odobra povjerilaca. U odboru su država, ruske kompanije i Elektroprivreda, koji su prijavili da im KAP najviše duguje od ukupno 360 miliona.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je sinoć da je odluka upravnika za njega očekivana i da bi se KAP-u moglo desiti isto ono što se desilo u nikšićkoj Željezari sa MNSS-om

Rusi, koji su sa Vladom upravljali KAP-om do stečaja, tražili su da poništi tender, jer nije u skladu za zakonom, pošto se ne prodaje imovina u cjelosti.

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić smatra da ponuda Uniproma nije mogla biti prihvaćena u skladu sa zakonom o KAP-u jer ta kompanija nema adekvatne reference. „Ovo je prvi test za Ustavni sud u novom sazivu“, dodao je Bojanić. Perišić tvrdi da je prodaja oglašena „u skladu sa Zakonom o stečaju, a sadrži sve elementi koje sadrži i Zakon o zaštiti državnih interesa”.

Uniprom je tražio cijenu struje od 38 eura po megavatu, a Perišić očekuje da EPCG ubrzo odgovori, rješavanje imovinskih sporova, proglašenje teritorije KAP-a industrijskom zonom oslobođenom plaćanja komunalnih naknada i taksi. Vlada je zadužila resorna ministarstava da pokrenu procedure za ispunjavanje uslova.

Najavio je ulaganja od 76 miliona eura do 2018. Ponudio je da od 720 radnika zadrži oko 300.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je sinoć da je odluka upravnika za njega očekivana i da bi se KAP-u moglo desiti isto ono što se desilo u nikšićkoj Željezari sa MNSS-om.

„Ovom odlukom suspendovan je pravni poredak u Crnoj Gori. Stečajna uprava i sud stavljeni su u funkciju jednog čovjeka. Ovo je uvod u ličnu diktaturu Mila Đukanovića. Vidjećemo kako će reagovati EK i međunarodna zajednica“, rekao je Medojević.

Bonus video: