Potpisali Memorandum o saradnji u Beogradu

Sagovornici su saopštili da su zadovoljni dosadašnjom privrednom saradnjom i ocijenili da njeno unaprijeđenje predstavlja prioritet u bilateralnim odnosima
3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2014. 15:44h

Predstavnici crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva privrede Srbije potpisali su danas u Beogradu, u okviru internacionalnog turističkog sajma (ITF 2014), Memorandum o saradnji.

Iz crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma su saopštili da su Memorandum potpisali crnogorski ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i ministar privrede Srbije, Igora Mirović.

“Potpisanim Memorandumom o saradnji u oblasti turizma između dva ministarstva nastavlja se uspješna turistička priča naših zemalja koja predstavlja simbol prijateljskih odnosa i stub stabilnog i održivog regionalnog razvoja”, kazao je Gvozdenović.

Memorandumom su regulisana pitanja poput lakšeg prelaska međudržavne granice, razmjene iskustava i ekspertiza, podsticanja promocije turističke ponude, podrške investicijama u turizmu, konsultantskih sastanaka i načina njihovog održavanja i drugih pitanja od zajedničkog interesa.

Sagovornici su saopštili da su zadovoljni dosadašnjom privrednom saradnjom i ocijenili da njeno unaprijeđenje predstavlja prioritet u bilateralnim odnosima.

Gvozdenović i Mirović su razgovarali i o tekućim investicionim projektima i ukazali na mogućnost uvezivanja budućih projekata od zajedničkog interesa, kroz zajednički nastup pred potencijalnim investitorima.

Gvozdenović je ocijenio da turizam kao industrija sve više zauzima ključno mjesto u međunarodnim odnosima.

“Sagovornici su se složili da saradnja u oblasti turizma predstavlja jednog od pokretača ukupnog ekonomskog razvoja u obje zemlje, s obzirom da posjeduju obilje potencijala za razvoj te oblasti”, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović se sastao i sa ministrom za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije u Vladi Srbije, Rasimom Ljajićem.

Na tom sastanku je konstatovano da ekonomska saradnja dvije države ide uzlaznom linijom i da prema obimu robne razmjene Srbija predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Crnoj Gori.

Crna Gora i Srbija su u prošloj godini razmijenile roba u iznosu od 639,4 miliona eura, što predstavlja rast od 3,7 odsto u odnosu na 2012.

„Robnu razmjenu karakteriše rast robnog prometa, a imajući u vidu blizinu tržišta i dobro poznavanje, mogućnosti plasmana su i dalje nedovoljno iskorišćene, čemu treba posvetiti pažnju u budućem periodu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: