Vektra Montenegro od KAP-a traži 12,6 miliona

I da Vektra dobije spor, teško će naplatiti potraživanje jer je u trećem isplatnom redu
113 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Brković, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Dragan Brković, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2014. 17:48h

Vektra Montenegro u stečaju podnijela je dvije tužbe Privrednom sudu kojima traži da joj se prizna potraživanje od Kombinata aluminijuma u stečaju od ukupno 12,6 miliona.

Imajući u vidu da će ovo potraživanje, sve i da ga sud prizna, biti svrstano u treći isplatni red mala je vjerovatnoća da će ova kompanija, nakon prodaje imovine KAP-a, naplatiti značajniji iznos.

Prvi tužbeni zahtjev Vektre, biznismena Dragana Brkovića, u iznosu od 7,97 miliona odnosi se na potraživanje KAP-a po osnovu navodnog preplaćenog investicionog programa ofšor firme Anotek u Fabriku anoda KAP-a, kojom je Brković upravljao do privatizacije aluminijumske kompanije 1. decembra 2005. godine.

Advokatica Vektre Nataša Đelević, koju je angažovala stečajna uprava te kompanije, objasnila je „Vijestima” da se najveći dio iznosa od 4,79 miliona odnosi na ”preplaćena ulaganja Brkovićeve kompanije, dok se preostali iznos odnosi na kamate”.

Drugi tužbeni zahtjev u iznosu od 4,59 miliona eura odnosi se na anodni ostatak koji je kao otpad ostao u krugu KAP-a nakon privatizacije, a koji je ruski menadžment, prije nekoliko godina, bez saglasnosti Brkovića, prodao inostranim kupcima.

U Privrednom sudu je prošle sedmice okončana rasprava po tužbi KAP-a protiv Vektre od koje, u skladu sa arbitražnom presudom u Londonu, potražuje 2,9 miliona eura. Sud bi trebalo uskoro da donese presudu u ovom sporu. Ovaj dug odnosi se na neplaćeni PDV i sudske troškove.

To potraživanje KAP-u nije bilo priznato u stečajnom postupku za Vektru jer u njenim knjigama dug nije naveden. I Vektra je u sličnom iznosu u svoju korist ranije dobila arbitražni postupak protiv KAP-a, ali je to potraživanje ustupila svom povjeriocu NLB Interfinanz iz Ciriha.

Bonus video: