Sud će odlučiti da li je postojeća cijena struje zakonita

Grupa građana - Daliborka Uljarević, Stevo Muk i Goran Đurović tužili su Regulaturnu agenciju za energetiku zbog odluke o poskupljenju i smatraju da je protivzakonita
8 komentar(a)
struja, račun za struju, Foto: Boris Pejović
struja, račun za struju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.02.2014. 18:02h

Upravni sud će u narednih 30 dana donijeti odluku na osnovu koje će se znati da li je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) na zakonit način odobrila poskupljenje struje za domaćisntva od avgusta prošle godine.

Grupa građana - Daliborka Uljarević, Stevo Muk i Goran Đurović tužili su RAE zbog te odluke i smatraju da je protivzakonita, da je na štetu građana i u korist energetskih kompanija. U tužbi su istakli i da „kupci električne energije ponovo postaju žrtve nesavjesnog rada RAE“.

Đurović, Muk i Uljarević su tražili da Upravni sud poništi odluke RAE zbog „pogrešne primjene zakona, povrede postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”. Cijena struje je u avgustu povećana za 2,38 odsto i domaćinstva od tada kilovat-sat električne energije plaćaju 9,9 centi sa PDV-om.

Oni smatraju da je električna energija trebalo da pojeftini za 1,6 centi da je RAE pravilno utvrdila troškove i prihode energetskih kompanija - Elektroprivrede (EPCG) i Elektroprenosa. Tek se razmatra poskupljenje od ljeta 2013, a RAE je odobrenim trogodišnjim prihodom najavila novo od avgusta ove godine. Zbog poskupljenja je Odbor RAE tužila i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Zastupnice RAE su odbile kao neosnovane sve navode iz tužbi i istakle da su tužioci pogrešno procjenjivali cijenu, zanemarivali bitne činjenice, pogrešno tumačili odredbe Zakona o energetici i metodologiju obračuna.

Bonus video: