Koliko se dobilo od privatizacije: Prihod pojele rupe državne kase

Od prodaje akcija KTGT novac ide u državni budžet, kazao je Tičić, a ne precizira za šta
56 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vujović, KTGT, Foto: Savo Prelević
Branko Vujović, KTGT, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2014. 15:32h

Država je od prošlogodišnje privatizacije dobila 8,07 miliona eura. Taj novac od prodaje barskih Kontejnerskih treminala i generalnih tereta (KTGT) nije određen za neki od korisnih projekata, već je usmjeren za popunjavanje budžetskih rupa. U Vladi je “Vijestima” nezvanično saopšteno da je novac korišten za tekuću potrošnju. Državnoj kasi je i prošle godine falilo novca za isplatu rata starih dugova i za pokrivanje redovnih obaveza.

Iz Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, na čijem je čelu premijer Milo Đukanović, „Vijestima“ je zvanično saopšteno da je prošle godine, na osnovu plana privatizacije, prihodovano 8,4 miliona eura. Osim Kontejnerskih terminala koji su prodati turskom Global portsu i hotelska grupa Budvanska rivijera je prodala dio akcija.

“Novac koji je ostvaren putem aukcijske prodaje ide preduzeću, u ovom slućaju HG Budvanska rivijera. Od prodaje akcija za KTGT novac ide u budžet, odnosno Trezoru Ministarstva finansija“, odgovorio je sekretar Savjeta Aleksandar Tičić. On nije precizirao kako će taj novac biti korišten. Tičić je podsjetio i da jedan odsto novca ostaje za Savjet, ali se isto uplaćuje Trezoru.

Član Predsjedništva Pozitivne Emin Duraković žali što novac od prodaje KTGT-a ne ide za kapitalne investicije.

„Pretpostavljam da će tim novcem pokriti i operativne troškove, tako da je Vlada odlučila da kroz taj loš privatizacioni aranžman pokrije budžetske rupe koje se javljaju zbog loše i pogrešne ekonomske politike koju vode“, ocijenio je Duraković.

Takav odnos prema novcu stečenom od privatizacije barskog preduzeća, dodaje on, ne ostvaruje svoju svrhu. On je naglasio da je država u tom sučaju propustila mogućnost da prihoduje mnogo više.

„Prihvaćena je ponuda turskog Global ports holdinga i KTGT su prodati za malo više od osam miliona eura, što je šest puta manje od nominalne vrijednosti akcijskog kapitala tog preduzeća“, kazao je Duraković. Prema Durakovićevim riječima, posebno negativno u tom jedinom privatizacionom poslu tokom 2013. je to što “Crna Gora ni na koji način nije obavezala kupca da ulaže u primarnu lučku infrastrukturu”.

Ugovoreno je da turski partner u KTGT uloži 13,5 miliona eura, kao i dodatne investicije kasnije. U Vladi smatraju da je to dobar posao.

Tenderi koji nijesu uspjeli

Savjet za privatizaciju je prethodne godine objavljivao tendere i nadao se prodaji Novog duvanskog kombinata, Instituta“Dr Simo Milošević” kao i preduzeća Pobjeda, ali su proglašeni neuspjelim.

Pobjeda je mimo Zakona o medijima godinama u većinskom državnom vlasništvu. Tenderi su propadali zbog nagomilanih dugova. Bez obzira na interesovanje njemačkog WAZ-a i bosanskog Avaza, oni su odustali od kupovine preduzeća. Tender za Institut raspisan je krajem januara ove godine. Za Novi duvanski je poništen ugovor jer nisu plaćene akcije.

Pretpostavljam da prihod ide za rupe u budžetu umjesto na kapitalne projekte, izjavio je Duraković

Bonus video: