Đukanović na investicionom forumu EBRD-a

Forum će biti idealna prilika za poslovne lidere i međunarodne kompanije da nauče više o tim zemljama i ulozi EBRD-a u njima
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 13:18h

Premijeri sedam zemalja regiona sastaće se 24. februara u sjedištu Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u Londonu, a među njima će biti i predsjednik crnogorske Vlade Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz EBRD-a, pod tzv. Gymnich formulom (bez istaknutih oznaka država, titula govornika i bez obavezujućih zaključaka) okupiće se i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Makedonije, Kosova i Srbije. Za EBRD je to, kako su istakli, istorijski događaj jer prvi put okupljaju toliko premijera u svom sjedištu.

To će, kako su naveli, biti idealna prilika za poslovne lidere i međunarodne kompanije da nauče više o tim zemljama i ulozi EBRD-a u njima.

"Ideja je da se predstavi region kao jedinstvena investiciona destinacija", kazao je savjetnik u EBRD-u Oleg Levitin, dodajući da se nada da će konferencija, osim olakšavanja u traženju potrebnih stranih investicija, poslati i "veoma jaku političku poruku o zrelosti i stabilnosti regiona".

Regionalno povezivanje kroz izgradnju putnih koridora, gasovoda , razvoja proizvodnog sektora i ostali projekti biće u vrhu agende konferencije, naveli su iz EBRD-a.

Iz te banke podsjećaju da su u zemlje Zapadnog balkana i u Hrvatsku samo u 2013. godini uložili više od 1,2 milijarde eura, kroz 80 projekata, čime je postignut rekord.

"Ukupne investicije EBRD-a u region dostižu iznos od 10,5 milijardi eura", naveli su iz banke.

Bonus video: