Pejović: Prema "eures" bazi najviše se traže inženjeri, programeri kuvari...

U Zavodu za zapošljavanje su već oformili službu za 'eures', koja bi trebalo da prilagodi crnogorsko tržište rada evropskim standardima
77 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Gov.me
Aleksandar Pejović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.02.2014. 12:45h

Pregovaračko poglavlje o slobodi kretanja radnika bi trebalo da bude otvoreno za nekoliko mjeseci, očekivanja su ambasadora Crne Gore u EU Aleksandra Pejovića.

On je na javnoj debati o tom pregovaračkom poglavlju kazao da više od 40 miliona Evropljana boravi u drugim državama na osnovu ove slobode, te da su tu brojne pogodnosti za crnogorske građane.

“Postiji 'eures' (europa.eu/eures) je baza podataka o slobodnim radnim mjestima u EU sa oko 1,3 miliona ponuda, 1,1 milion biografija radnika i 50 hiljada godišnjih zaposlenja”, kazao je Pejović.

U Zavodu za zapošljavanje su već oformili službu za 'eures', koja bi trebalo da prilagodi crnogorsko tržište rada evropskim standardima.

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Ian Viting rekao je da ta država podržava proširenje EU i napredovanje Crne Gore na tom putu.

Pejović je rekao da su prema toj bazi, najtraženiji sitemski inžinjeri i programeri, kao i kuvari, konobari i barmeni.

On je kazao da ta sloboda ima i ograničenje, pa tako države članice imaju pravo na prelazno razdoblje do sedam godina u kome nije moguće zaposlenje za nove članice.

Takva sudbina zadesila je i Hvatsku, čijim su radnicima gostoprimstvo otkazale brojne članice EU.

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Ian Viting rekao je da ta država podržava proširenje EU i napredovanje Crne Gore na tom putu.

Arijana Nikolić Vučninić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazala da je novim zakonom o strancima pojednostavljena procedura za rad stranaca, ali da postoji dilema za naredni period da li treba otvoriti i državne institucije za strance.

Lojpur: Bolji radnici su na birou, a lošiji u preduzećima

Profesor na Ekonomskom fakultetu Anđelko Lojpur rekao je da Crna Gora ima apsurd da postoji bolja struktura radnika na Zavodu za zapošljavanje nego u preduzećima.

“Nije mi poznato da je neko došao i rekao da je nesposoban da vodi firmu i bio spreman da prepusti mjesto mladim i sposobnim ljudima”, rekao je on, uz napomenu da treba raditi i na poboljšanju obrazovnog sistema.

Bonus video: