KAP: Rast premija ublažio gubitak usljed pada cijene aluminijuma

Sredinom prošle sedmice prosječna cijena aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME) pala je na nivo od 1.640 dolara po toni da bi se potom oporavila na 1.678 dolara
56 pregleda 1 komentar(a)
Elektroliza, Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Elektroliza, Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.02.2014. 13:00h

Veliki pad cijene aluminijuma na svjetskim berzama tokom prošle sedmice na najniži nivo u protekle četiri godine za sada ne pravi ozbiljnije probleme Kombinatu aluminijuma u stečaju. Taj „gubitak“ nadoknađuje rast premije u iznosu oko 300 dolara po toni, potvrđeno je „Vijestima“ nezvanično iz te kompanije.

Sredinom prošle sedmice prosječna cijena aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME) pala je na nivo od 1.640 dolara po toni da bi se potom oporavila na 1.678 dolara. Iz KAP-a su ranije saopštavali da bi sa cijenom od 2.100 do 2.200 dolara po toni bili na nuli, zbog čega dio gubitaka i dalje pokriva država novcem građana preko svoje kompanije Montenegro bonus koja upravlja KAP-om.

Analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović kaže da su premije na cijenu aluminijuma (tj. doplatak na LME cijenu koji plaćaju kupci proizvođačima za isporuku odmah) naglo porasle tokom januara, prvo u SAD-u, a zatim i ostalim glavnim oblastima svijeta.

„Premije pokrivaju troškove pretovara aluminijuma tokom transporta i troškove osiguranja i pokazatelj su regionalnog odnosa ponude i potražnje. Rast premija je uslijedio kao reakcija na povećanu potražnju prije svega od strane automobilske industrije u SAD i to ubrzo nakon što je zatvoreno nekoliko elektroliza u SAD, mada su i loši vremenki uslovi i hladno vrijeme tokom januara takođe doprinijeli rastu usljed otežane isporuke metala krajnjim kupcima“, objasnio je Đukanović. On je naveo da se na tržištu dešava interesantna pojava da premije dostižu rekordne vrijednosti, a istovremeno je berzanska cijena aluminijuma u januaru pala na najniži nivo u posljednje četiri i po godine.

Bonus video: