Sindikat KTGT uskoro sa Global Portsom o socijalnom programu

Iz Sindikata su saopštili da će insistirati na potpunoj primjeni Kolektivnog ugovora, a nadaju se da neće biti prinuđeni da potpisani ugovor o koncesiji dovedu u pitanje
0 komentar(a)
KTGT, Foto: Anto Baković
KTGT, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 10.02.2014. 16:05h

Predstavnici Sindikalne organizacije Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT) uskoro bi trebalo da počnu razgovore sa novim vlasnikom preduzeća, Global Portsom, o realizaciji investicionog i socijalnog programa, najavljeno je iz te radničke asocijacije.

»Vjerujemo da, i pored niza nedoumica koje su pratile proces privatizacije, KTGT može biti jedna od uspješnih kompanija u Crnoj Gori«, kazali su predstavnici Sindikata barskog preduzeća.

Oni su saopštili i da će insistirati na potpunoj primjeni Kolektivnog ugovora, a nadaju se da neće biti prinuđeni da potpisani ugovor o koncesiji dovedu u pitanje.

»Zaposleni u kompaniji imaju isti cilj i sigurni smo da se do njega brže dolazi složno nego razjedinjeno«, poručili su predstavnici Sindikalne organizacije.

Predstavnici Vlade potpisali su sredinom novembra ugovor o prodaji 62,09 odsto kapitala KTGT-a Global Portsu za oko 8,07 miliona eura, dok je krajem decembra potpisan i ugovor o koncesiji za lučke djelatnosti, opravku, finansiranje i održavanje za to barsko preduzeće, na period od 30 godina.

Iz Sindikata su podsjetili da je KTGT, odlukom Vlade iz 2008. godine, izdvojena iz Luke Bar, nakon čega je preuzela 1,1 hiljadu zaposlenih, među kojima 106 invalida i oko 30 bolesnih i nesposobnih za rad.

»Zbog naslijeđenih problema i ukupne privredne situacije pod uticajem krize, kompanija je bilježila gubitke, dodatno opterećena velikim brojem zaposlenih koji nijesu mogli biti adekvatno angažovani zbog manjeg obima posla«, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije.

Sindikat je, kako su saopštili, insistirao i da postojeći Kolektivni ugovor bude sastavni dio tenderske dokumentacije, što je prihvaćeno

»Takva odluka imala je uporište u Kolektivnom ugovoru, koji predviđa smanjenje zarade do 20 odsto u slučaju kada kompanija posluje sa gubitkom. Ipak, treba znato da su koeficijenti složenosti zaposlenih u KTGT mnogo su iznad Granskog i Opšteg kolektivnog ugovora«, navodi se u saopštenju i dodaje da su zarade, bez obzira na teškoće, isplaćivane redovno.

Sindikat je, kako su saopštili, insistirao i da postojeći Kolektivni ugovor bude sastavni dio tenderske dokumentacije, što je prihvaćeno.

»Suprotno nama, dio zaposlenih koji pripada manjoj sindikalnoj organizaciji uporno je negirao validnost važećeg Kolektivnog ugovora. Oni se danas ni najmanje ne libe da eventualne otpremnine i buduće zarade obračunavaju upravo na osnovu odredbi tog dokumenta«, kazali su predstavnici Sindikalne organizacije KTGT.

Oni su podsjetili da je zbog toga pokrenut i sudski spor, koji do konačne presude nijesu željeli da komentarišu.

Bonus video: