Rast ekonomije

Mijušković: Očekivani priliv investicija 600 miliona eura

“Crnoj Gori su potrebne investicije koje će da odgovore na sve izazove za postizanje i održanje kontinuiranog ekonomskog rasta”
2 komentar(a)
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.02.2014. 14:37h

Crna Gora bi u ovoj godini trebalo da zabilježi rast ekonomije od 3,5 odsto, a očekuje se priliv stranih investicija od 600 miliona eura, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Velimir Mijušković na Ekonomskom samitu zemalja Balkana.

“Crnoj Gori su potrebne investicije koje će da odgovore na sve izazove za postizanje i održanje kontinuiranog ekonomskog rasta”, rekao je Mijušković.

Iz PKCG su saopštili da je samit koji organizuje Udruženje rumelijskih industrijalaca i biznismena (Rumelisiad) u gradu Bursi u Turskoj počeo nizom bilateralnih sastanaka privrednika.

Mijušković je na panelu posvećenom trenutnoj investicionoj klimi u zemljama Balkana predstavio mogućnosti za investiranje i investicione potencijale Crne Gore.

Skupu prisustvuju predstavnici 250 kompanija iz Crne Gore, Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije i Grčke.

Iz PKCG su saopštili da je posjeta predstavnika iz Crne Gore realizovana u saradnji organizacije Rumelisiad i Ambasade Turske i Kancelarije za trgovinske odnose Turske u Crnoj Gori, uz podršku PKCG.

Bursa se nalazi u jugozapadnom dijelu Marmara regiona i predstavlja četvrtu najveću pokrajinu Turske. Ona je „baza turske industrije", a četiri glavne industrije su auto, tekstilna, prehrambena i industrija mašina.

Crna Gora i Turska su u novembru 2008. godine u Istanbulu potpisale asimetričan Sporazum o slobodnoj trgovini u korist Crne Gore.