Cigarete poskupljuju do juna, Vlada pravi kalendar za povećanje akciza

“U najvećem broju slučajeva, maloprodajne cijene roba i usluga formiraju se slobodno prema uslovima tržišta"
6 komentar(a)
cigare, trafika, Foto: Luka Zeković
cigare, trafika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.02.2014. 12:28h

Maloprodajne cijene cigarete trebalo bi da budu povećane do juna, jer Vlada u drugom kvartalu ove godine (april-jun) treba da predloži izmjene Zakona o akcizama. Kako je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva time će se nastaviti postepeno povećanja akcize na duvanske proizvode u cilju harmonizacije i usklađivanja sa EU direktivama u ovoj oblasti. Tokom proteklih godina akcize na duvan povećavane su u januaru ili junu i julu.

“Takođe je planirano donošenje akciznog kalendara kojim će se unaprijed precizirati dinamika postepenog povećavanja akcize u periodu od tri do pet godina. Na ovaj način će biti obezbijeđena predvidivost regulatornog okruženja, što je veoma bitno za sve akcizne obveznike i što, istovremeno, stvara preduslove za zadržavanje postojećih i privlačenje novih investitora, te obezbijeđuje pravovremeno planiranje njihovih poslovnih aktivnosti”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Na pitanje da li uredba o načinu i postupku utvrđivanja iznosa prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, koju je Vlada usvojila 10. januara, može sada uticati na promjenu cijena, iz Ministarstva su kazali da se prema njihovim kalkulacijama izmjenama načina obračuna minimalne akcize ne mijenja sama visina akcize pa ove promjene ne bi trebalo da utiču na povećanje cijena duvanskih proizvoda, ali da će to ipak zavisiti od poslovne politike proizvođača i uvoznika.

“U najvećem broju slučajeva, maloprodajne cijene roba i usluga, u ovom kontekstu cigareta, formiraju se slobodno prema uslovima tržišta. U tom smislu, maloprodajna cijena određena je isključivo prodajnom politikom proizvođača i uvoznika. Nadležnost Ministarstva finansija ogleda se u kreiranju akcizne politike i, u krajnje, regulisanju visina akciznih stopa”, navedeno je iz Ministarstva.

Bonus video: