Ustupci Grcima: Ako ih ne učinimo, pokrenuće arbitražu

Gvozdenović je rekao da su u međuvremenu obavili razgovore sa investitorom i zakupcem
63 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 14:19h

Zakupac hotela Sveti Stefan, Kraljičina plaža i Miločer mogao bi da pokrene arbitražu ukoliko parlament u drugom pokušaju ne usvoji predloge odluka o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.On je rekao da će, ukoliko parlament ne usvoji predloge odluka o prihvatanju aneksa ugovora, koje je Vlada u četvrtak ponovo usvojila, na snazi ostati stari ugovor.„Tada se može desiti da investitor pokrene arbitražu“, kazao je Gvozdenović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Ministarstva u prošloj i planovi za ovu godinu. Vlada je na sjednici u četvrtak ponovo Skupštini predložila da prihvati anekse ugovora o zakupu hotela nakon što ih je krajem decembra povukla iz skupštinske procedure. Vlada je anekse usvojila na sjednici 29. novembra 2012. godine i njima je predviđeno da zakup bude produžen za 12 godina, odnosno sa 30 na 42 godine, a godišnja zakupnina smanji 30 odsto na 1,12 miliona eura

Period rada hotela aneksima treba da se utvrdi na najmanje osam kalendarskih mjeseci godišnje. Skupština je trebalo da se o aneksima izjasni krajem decembra ali ih je Vlada povukla iz procedure jer, kako je objašnjeno, potrebno je vrijeme za dodatna pojašnjenja koja će dovesti do konsenzusa u donošenju ovako važnih odluka. Gvozdenović je rekao da su u međuvremenu obavili razgovore sa investitorom i zakupcem, kompanijom Adriatic Properties.„Investitor je uputio zvaničan zahtjev u kojem nas je informisao da je realizovao sve obaveze koje su bile definisane sporazumom između Vlade, kompanije Budvanska rivijera i hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Miločer“, kazao je Gvozdenović.On je dodao da je investitor u prošloj godini uplatio 2,6 miliona eura plus zakup koji je bio nešto preko milion eura.„Blizu četiri miliona eura je uplatio obaveza“, rekao je Gvozdenović.Ministarstvo je, kako je podsjetio, procesuiralo ponovo predloge odluka prema Vladi koja je na sjednici u punom sastavu podržala ta rješenja.„Sada je naš posao da razgovaramo sa poslaničkim grupama“, rekao je Gvozdenović.On je ocijenio da se radi o važnom projektu koji može da generiše investiciju od novih 50 miliona eura.„Smatramo da ta investicija dodatno može da poboljša kvalitet turističke ponude na prostoru Crne Gore. Smatramo i da su prihvatljivi uslovi koji su definisani aneksima ugovora i da u skladu sa takvim rješenjima treba ići dalje“, naveo je Gvozdenović.On je kazao da je investitor ispunio obaveze koje je imao prema državi i platio preko 21 milion eura, dok je promet koji je ostvario u hotelima Sveti Stefan i Miločer bio nešto oko 20 miliona za period od šest godna.„Zahvaljujući takvom aranžmanu Budvanska rivijera je u prethodnom periodu imala prihod preko deset miliona eura i na taj način pokrenula značajne investicione aktivnosti“, zaključio je Gvozdenović.

Ustupci

Aneksi koje je Vlada predložila 29. novembra predviđali su da se zakup Svetog Stefana i Miločera produži za 12 godina na 42, a za Kraljičinu plažu sa 30 na 90 godina. Kirija bi bila smanjena sa 1,6 na 1,2 miliona eura, a hotel bi morao biti otvoren najmanje osam mjeseci godišnje umjesto sadašnjih 11.

Vlada je prihvatila izmjenu uslova zakupa, nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na oko 2,6 miliona.

Prijetili su da će tužiti državu Crnu Goru pred arbitražnim sudom u Londonu i tražiti sedam miliona jer smatraju da su toliko imali štete zbog spora oko crkve na ostrvu. Ukoliko aneksi ne budu usvojeni, zakupac će morati da poštuje aktuelni ugovor.

U Odboru direktora Adriatika donedavno je bio predstavnik grčkog brodovlasnika Viktora Restisa. U kompaniji je ostao njegov glavni čovjek za Crnu Goru Petros Statis sa partnerima.

Galerija

Bonus video: