Vlada: Puna podrška i izdavanje svih dozvola novom vlasniku KAP-a

Vlada je dala preporuku da se prostor KAP-a, Prerade i Kovačnice definiše kao biznis zona otvorena za ulaganje
2 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2014. 13:29h

Vlada je spremna da sa izabranim kupcem imovine Kombinata aluminijuma (KAP) pregovara o načinu i dinamici isplate njenih potraživanja iz stečajne mase, u zavisnosti od nivoa planiranih investicija i broja zaposlenih.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da je Vlada, vođena interesima zaštite povjerilaca i u cilju postizanja bolje kupoprodajne cijene, spremna da budućem vlasniku KAP-a pruži podršku u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, kao i ekonomskom politikom Vlade.

"Vlada je dala preporuku da se prostor KAP-a, Prerade i Kovačnice definiše kao biznis zona otvorena za ulaganje, kao i da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima smanji institucionalne neizvjesnosti vezane za ovu vrstu industrije

Novi tender za prodaju imovine KAP-a raspisan je 18. januara po početnoj cijeni od 28 miliona eura.

Vlada je spremna da, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, pruži podršku u postupku izdavanja svih potrebnih dozvola za nesmetan nastavak djelatnosti, kao i eventualno proširenje", navedeno je u saoštenju.

Vlada je, kako se dodaje, spremni da pruži podršku i u rješavanju naslijeđenih imovinsko-pravnih odnosa, a sve u cilju zaštite povjerilaca u stečajnom postupku, postizanja bolje kupoprodajne cijene za imovinu KAP-a i obezbjeđenja razvojnih performansi na ovom prostoru.

"Pozivamo sve zainteresovane na tenderu da se, imajući u vidu prirodu stečajnog postupka, obrate stečajnom upraviku za pitanja koja proizilaze iz nadležnosti stečajne uprave i Vladi za pitanja koja proizilaze iz njene nadležnosti", zaključeno je u saopštenju.

Uniprom je ponudio 28,5 miliona EUR miliona, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona eura.

Novi tender za prodaju imovine KAP-a raspisan je 18. januara po početnoj cijeni od 28 miliona eura.

Svi zainteresovani ponude mogu dostavljati do 17. februara do 16 sati, a one će biti javno otvorene 20. februara u 11 sati u prostorijama podgoričkog Privrednog suda. Prethodni oglas za prodaju imovine KAP-a raspisan je 6. decembra prošle godine, po početnoj cijeni od 52,47 miliona eura.

Stečajni upravnik Veselin Perišić prihvatio je samo ponudu kompanije Politropus Alternative za pojedine djelove imovine fabrike, uključujući bazen crvenog mulja.

Kompanija sa sjedištem u Tivtu, ponudila je 450 hiljada eura za bazen crvenog mulja, objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu. Kompanija za bazen nudi 100 hiljada EUR, za objekat bivšeg Instituta 200 hiljada, a za zemljište 150 hiljada.

Politropus Alternative je crnogorska kompanija, sa međunarodnim kapitalom. Njen osnivač i vlasnik je Ukrajinac Roman Denkovič.

Ponude za kupovinu imovine, koje je Perišić odbio, dostavili su i nikšićki Uniprom i londonski Get Sales, iza koje stoji njemački HGL, kao i Alemani Trade iz Beograda.

Uniprom je ponudio 28,5 miliona EUR miliona, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona eura.

Get Sales je za dio imovine KAP-a ponudio 5,1 hiljadu EUR, ali i 700 miliona EUR investicija i zapošljavanje tri hiljade radnika.

Kompanija Alemani trade iz Beograda bila je zainteresovana za kupovinu 22 vagona Kombinata, za koje je ponudila 178 hiljada eura.

Bonus video: