Vlada: Uredbom o proizvodnji nafte i gasa za bolju upstream industriju

U saopštenju objavljenom nakon sjednice Vlade navodi se da, shodno toj Uredbi, naknade za proizvodnju ugljovodonika neće biti podložne pregovorima sa kompanijama.
2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vlada Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.01.2014. 20:40h

Vlada je danas donijela Uredbu o načinu obračuna i plaćanja naknade za proizvodnju nafte i gasa kojom, kako je saopšteno, država na najbolji mogući način štiti taj vrijedni prirodni resurs.

U saopštenju objavljenom nakon sjednice Vlade navodi se da, shodno toj Uredbi, naknade za proizvodnju ugljovodonika neće biti podložne pregovorima sa kompanijama.

"Takođe, na ovaj način se postavljaju jednaki uslovi za sve naftne kompanije, što pospješuje transparentnost i konkurentnost tržišta, i omogućava pravilan razvoj upstream industrije u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u tom kontekstu, Vlada usvojila i nacrte ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljvodonika, o zajedničkim operacijama i o računovodstvenim operacijama.

"U postupku verifikacije zapisnika sa prethodne sjednice, Vlada je izmijenila zaključak o imenovanju profesora Tibora Varadija kao arbitra imenovanog od strane države u arbitražnom postupku protiv Crne Gore, koji su pokrenuli CEAC i En plus grupa, i dala saglasnost da se pokrene procedura za imenovanje Jerneja Sokoleca za arbitra u ovom postupku“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je, kako se navodi, donijela i Odluku o planu privatizacije za ovu godinu i usvojila Izvještaj o realizaciji Plana privatizacije za period od 1. jula do kraja decembra prošle godine.

Utvrđen Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata kojim se, kako je saopšteno, unaprjeđuje transparentnost planiranja prostora kroz vođenje registara.

"Ovim zakonom se daje obavezna sadržina planskih dokumenata u odnosu na ucrtavanje obaveznih linija morskog dobra, unaprjeđuje transparentnost planiranja prostora kroz vođenje registara, stvara mogućnost za produženje važenja planskih dokumenata i njihovo usklađivanje, i dorađuju pojedina rješenja inspekcijskog nadzora“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da su Sprovedene reforme u ovoj oblasti doprinijele da, prema Izvještaju Svjetske banke - Doing Business 2014, Crna Gora u oblasti dobijanja građevinskih dozvola napreduje na rang-listi sa prošlogodišnjeg 176. na 106. mjesto.

Bonus video: